favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Jordanski princ za Blatterjevega naslednika

Deli na:
Jordanski princ za Blatterjevega naslednika

Foto: Reuters

Jordanski princ Ali bin al Hussein je danes vložil kandidaturo za predsednika Mednarodne nogometne zveze. Fifa bo novega predsednika po napovedih dobila na februarskem izrednem volilnem kongresu. Osmi predsednik organizacije Sepp Blatter se namerava umakniti po 18 letih na položaju pod težo največje korupcijske afere.

Obeta se sila zanimivo dogajanje okoli preostalih kandidatov za položaj prvega moža premožne svetovne nogometne družine. Oba uradna protikandidata jordanskemu princu za zelo vplivni položaj sta namreč zaradi kršitve Fifinega etičnega kodeksa trenutno suspendirana ter začasno ne moreta opravljati nalog, povezanih z nogometom.

Nekdaj zelo priljubljeni in ugledni francoski nogometaš Michel Platini, trenutno eden izmed podpredsednikov Fife in predsednik Evropske nogometne zveze, prestaja devetdesetdnevni suspenz. Tega je njemu in njegovemu švicarskemu kolegu Blatterju izrekla Fifina etična komisija zaradi sumljivega denarnega nakazila v višini dveh milijonov švicarskih frankov (1,8 milijona evrov), ki jih je, menda za svoje svetovalno delo, prejel Platini s Fifinega računa.

Tretji kandidat za predsednika svetovne nogometne zveze Južnokorejec Chung Mong-joon pa je prejel še ostrejšo kazen, ki jo namerava sicer izpodbijati. Nekdanjemu podpredsedniku Fife so za šest let prepovedali delovanje v nogometu ter mu izrekli tudi plačilo denarne kazni v višini 100.000 švicarskih frankov (91.500 evrov) zaradi domnevnega kupčkanja z glasovi in kandidaturami za svetovni prvenstvi 2018 in 2022.

Platini se prav tako ne namerava odpovedati kandidaturi za predsednika, za katero ima, kljub zadnji aferi, največje možnosti za tudi dejansko izvolitev. Vložil je namreč pritožbo, saj je prepričan, da z ničemer ni kršil pravil. Tik pred suspenzom je kot prvi podal pisno soglasje h kandidaturi.

Tudi jordanski princ je nekdanji podpredsednik Fife, zatrjuje, da ima potrebno podporo najmanj petih članic oziroma zvez za vložitev kandidature. Jordanec sicer za medije ni želel našteti, pri katerih zvezah uživa podporo.

"V teh črnih časih ne bo lahko Fifi povrniti njeno izgubljeno verodostojnost, vendar sem prepričan, da skupaj to zmoremo. Za dobro nogometne igre in vseh, ki jo ljubijo, vas ponižno prosim za vašo častno podporo," je po vložitvi kandidature sporočil jordanski princ, ki je prepričan, da je čas krize priložnost za pozitivne spremembe, katerih nosilec je, kot je sam prepričan, prav on.

Jordanski princ se je že potegoval za mesto prvega med enakimi v nogometu, a je pred letošnjo ponovno izvolitvijo Blatterja izstopil iz volilne tekme po prvem krogu glasovanja.