benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež vernikom v Ekvadorju: Ne bom vam računal, a prosim molite zame

Deli na:
Papež vernikom v Ekvadorju: Ne bom vam računal, a prosim molite zame

Foto: Reuters

Papež Frančišek je v nedeljo dopotoval v Ekvador, od koder ga bo do konca tedna pot vodila še v Bolivijo in Paragvaj. V Quitu so ga pričakale navdušene množice, že na letališču pa ekvadorski predsednik Rafael Correa. Papež ga je toplo objel, hkrati pa ga pozval k promociji dialoga in sodelovanju vseh brez izključevanja.

Papež je v Ekvador s potniškimi letalom letel 13 ur, ob izstopu pa mu je na letališču veter najprej odnesel pokrivalo, na kar se je odzval z nasmeškom.

Nato se je pred nekaj zbranimi, v tradicionalna oblačila oblečenimi otroki toplo objel z levičarskim ekvadorskim predsednikom, ki se trenutno sooča s pozivi k odstopu in največjimi protivladnimi protesti v zadnjih letih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Papež, ki bo med celotnim potovanjem v ospredje postavljal socialne teme, je pred Correo še dejal, da je treba še posebej skrbeti za najšibkejše in najranljivejše manjšine. To je dolg, ki ga mora Latinska Amerika še poplačati, je poudaril. Correa pa je dejal, da so za revščino v regiji krivi perverzni politični, socialni in gospodarski sistemi, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Sveti oče se je nato odpravil proti nunciaturi v Quitu in na poti presedel v odprti papamobil, saj so ga ob cesti pričakale navdušene množice, sam pa jih je želel pozdraviti.

Papež je nato včeraj odpotoval v največje ekvadorsko mesto, pristaniški Guayaquil, kjer je v parku daroval mašo. Kljub izredno visokim temperaturam se je na tej, njegovi prvi maši na prostem na potovanju po Latinski Ameriki, zbralo več kot 600.000 ljudi. Mednje je prispel v papamobilu, množica vernikov, tudi iz sosednjih držav, pa ga je pozdravila z njegovimi fotografijami v rokah. Gasilci so zaradi visokih temperatur ljudi hladili z vodo, poroča AFP.

Papež je v maši izpostavil, da je glavna naloga Katoliške cerkve, da se v državah, ki so v krizi, zavzame za revne. "Bog se približa vedno tistim, ki so ostali brez vina, ki imajo na voljo samo malodušje. Jezus zelo rad najboljše vino deli s tistimi, ki so že iz tega ali drugega razloga občutili, da so vsi vrči razbiti," je dejal papež. Izpostavil je tudi moč družine v kriznih časih, poroča dpa.

Pred mašo je obiskal romarsko Svetišče božjega usmiljenja, kjer je blagoslovil okoli 2000 ljudi. "Ne bom vam računal, a prosim molite zame," jim je dejal.

Po maši se bo vrnil v Quito, kjer se bo znova srečal s Correo in obiskal katedralo. V prestolnici bo veliko mašo na prostem daroval v torek, na njej pa pričakujejo tri milijone ljudi. V sredo bo pred odhodom v Bolivijo obiskal še dom za ostarele.

78-letni Frančišek bo imel med potovanjem, ki ga bo sklenil v nedeljo, 22 nagovorov. Opravil bo tudi sedem letov in preletel skupaj 24.000 kilometrov. Vse tri države, ki jih je nazadnje v 80. letih minulega stoletja obiska papež Janez Pavel II., so večinoma katoliške, zaznamuje pa jih zgodovina revščine in neenakosti, katere žrtev so predvsem staroselci.