mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež po pedofilskem škandalu obljublja spremembe v čilski Cerkvi

Deli na:
Papež po pedofilskem škandalu obljublja spremembe v čilski Cerkvi

Papež Frančišek - Foto: Profimedia

Papež Frančišek je v četrtek obljubil spremembe v čilski katoliški cerkvi, s katerimi naj bi znova vzpostavili pravičnost po pedofilskem škandalu, ki je zatresel tudi njegov pontifikat.

Papež v kratkem pismu 34 čilskim škofom, s katerimi se je sestal po skupinah od torka do četrtka, ni nakazal, kakšne posledice bi lahko doletele tiste, ki so osumljeni, da so molčali o spolnih zlorabah otrok.

Frančišek se je čilskim škofom zahvalil za pripravljenost na sodelovanje pri "spremembah in rešitvah", ki jih bo Cerkev izvedla "kratkoročno, srednjeročno in dolgoročno in so potrebne za ponovno vzpostavitev pravičnosti in cerkvene skupnosti".

Škandal je zatresel tudi Frančiškov pontifikat. Januarja med obiskom v Čilu je papež obtožbe žrtev, da so čilski škofi prikrivali zločine duhovnika Fernanda Karadime, ki ga je Vatikan leta 2011 spoznal za krivega spolne zlorabe otrok, označil za klevetanje.

Frančišek se je kasneje opravičil za napačno presojo in dejal, da je bil zaveden glede tega primera. V Čile je napotil svojega odposlanca, da bi preiskal škandal, in povabil tri žrtve v Vatikan, kjer se jim je osebno opravičil.

Žrtve pričakujejo konkretne ukrepe proti vodstvu čilske cerkve, tudi proti kardinalu Franciscu Javierju Errazurizu Ossi, ki je član vplivnega devetčlanskega papeževega sveta kardinalov.