nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež se s kardinali loteva reforme rimske kurije

Deli na:
Papež se s kardinali loteva reforme rimske kurije

Foto: Reuters

Papež Frančišek bo danes z več sto kardinali začel dvodnevne posvete o reformi rimske kurije. Reforma zapletene in toge vatikanske uprave je ena izmed bolj kočljivih nalog pred argentinskim papežem, ki je v govoru pred božičem slikovito orisal njenih 15 bolezni in skušnjav ter zahteval, da se izboljša.

Da ima Jorge Maria Bergoglio težave s togo strukturo kurije in njenimi notranjimi konflikti, je bilo v zadnjih mesecih večkrat očitno. Pred božičem pa je vatikanske administratorje šokiral, ko je med drugim dejal, da nekateri znotraj kurije trpijo za duhovno Alzheimerjevo boleznijo in eksistencialno shizofrenijo.

Kurija, ki ni samokritična, ki se ne razvija, ki se ne poskuša izboljšati, je bolno telo, je še dejal v odmevnem govoru. Hitrih sprememb sicer Frančišek ne pričakuje. Pred tedni je tako po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v nekem intervjuju izjavil, da se bo reforma zavlekla tudi v prihodnja leta, saj je dela veliko.

Kot izpostavlja italijanski vatikanolog Jacop Scaramuzzi je cilj reforme, da kurija papežu pomaga vladati in ne da ga zamenjuje. A reforma, ki predvideva združevanje služb kurije in revizijo odnosov med osrednjo upravo in lokalnimi cerkvami, je naletela tudi na nemalo upora. Stari gardi, povezani z Benediktom XVI. in Janezom Pavlom II., ni všeč prihajanje novih obrazov na ključne položaje. Nekaterim se zdi Frančiškova metoda zelo avtoritarna, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Srečanje Frančiška in kardinalov, ki bo potekalo za zaprtimi vrati, se bo danes začelo s poročilom papeževega devetčlanskega svetovalnega gremija, ki 78-letnemu rimskemu škofu podporo nudi tudi pri reformi kurije. Skupina je v minulih dneh zasedala osmič, med drugim pa že utrla pot oblikovanju novega vatikanskega gospodarskega sekretariata. Papež naj bi nato glede reformnih predlogov prisluhnil mnenjem kardinalov. Pri tem pa po mnenju poznavalcev kljub razhajanjem ni pričakovati odprtega konflikta.