sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež razglasil štiri nove svetnice, med njimi palestinski nuni

Deli na:
Papež razglasil štiri nove svetnice, med njimi palestinski nuni

Foto: Reuters

Papež Frančišek je danes na slovesnem obredu na Trgu svetega Petra v Vatikanu razglasil štiri nove svetnice. Med njimi sta nuni, ki sta v 19. stoletju živeli v Palestini, ko je bila ta del Otomanskega cesarstva. Postali sta prvi arabsko govoreči svetnici, poroča britanski BBC.

Marie Alphonsine Ghattas se je rodila palestinski družini v Jeruzalemu in je ustanovila red sester rožnega venca, ki dandanes vodi številne vrtce in šole. Mariam Bawardy se je rodila v Galileji grškim katolikom iz Sirije in Libanona. Velja za mistikinjo, ki naj bi izvedla več čudežev in doživela stigmato - rane, kakršne je Jezus utrpel na križu.

Obe nuni sta preživeli težke razmere, revščino in bolezen, medtem ko sta pomagali drugim. Obema naj bi se večkrat prikazala Devica Marija.

Slovesnega obreda se je udeležil tudi palestinski predsednik Mahmud Abas in več kot 2000 krščanskih romarjev iz bližnjevzhodne regije. Razglasitev Marie Alphonsine Ghattas in Mariam Bawardy za svetnici sicer velja kot simbol podpore Vatikana vsem manjšim krščanskim skupnostim na Bližnjem vzhodu.

Pred tem je Frančišek v soboto sprejel Abasa. Predal mu je medaljo z angelom miru, ki naj bi premagal "zlega duha vojne". "Moral sem se spomniti nate, saj si ti angel miru," mu je dejal po poročanju novinarjev.

Abasov obisk je sledil vatikanski napovedi o sklenitvi prvega uradnega sporazuma s Palestino, dve leti potem ko jo je priznal kot državo. Sporazum se zavzema za rešitev spora med Izraelom in Palestino z ustanovitvijo dveh držav in Vatikanu omogoča pregled nad katoliškim življenjem na območjih pod nadzorom Abasa.

Papež je danes za svetnici sicer razglasil še dve nuni iz 19. stoletja - Jeanne-Emilie de Villeneuve iz Francije in Mario Cristino dell'Immacolato iz Italije.