Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež ob božiču pozval h končanju nasilja v Siriji in Afriki

Deli na:
Papež ob božiču pozval h končanju nasilja v Siriji in Afriki

Foto: Reuters

 Papež Frančišek je danes z osrednjega balkona bazilike sv. Petra prvič prebral božično poslanico in podaril tradicionalni blagoslov mestu in svetu urbi et orbi, odkar je pred devetimi meseci postal poglavar Rimskokatoliške cerkve. V poslanici je med drugim zaželel miru po svetu in pozval h končanju nasilja v Siriji in Afriki.

Poglavar Rimskokatoliške cerkve je pozval k miru "za otroke in starejše ljudi, za mladostnike in družine, za revne in tiste na robu".

Pozval je tudi k dialogu in solidarnosti med ljudmi ter se zavzel za končanje nasilja v Srednjeafriški republiki, Južnem Sudanu in Siriji. "Konflikt v Siriji je s podžiganjem sovraštva in maščevanja v zadnjem času uničil preveč življenj," je dejal papež in pozval k humanitarni pomoči Sircem.

Frančišek se je prav tako spomnil otrok vojakov, ki so jih "oropali otroštva", obsodil pa je tudi trgovino z ljudmi in izkoriščanje našega planeta iz pohlepa.

Dogajanje je na Trgu sv. Petra v Vatikanu je spremljalo več deset tisoč ljudi, prek televizijskih zaslonov pa več milijonov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Papež je na koncu vernikom po vsem svetu voščil božič samo v italijanščini in ne več v več deset jezikih - med drugim tudi v slovenščini - kot je veljalo za njegova predhodnika Benedikta XVI. in Janeza Pavla II.