Revija Reporter
Svet

Papež Frančišek prihaja na Madagaskar na obisk k Pedru Opeki

STA

4. sep. 2019 6:00

Deli na:

Pedro Opeka obkrožen z otroki na Madagaskarju.

Wikimedia

Papež Frančišek bo v sredo odpotoval na teden dni dolgo apostolsko potovanje po treh afriških državah v Indijskem oceanu, ki jih večinoma pestijo revščina, politična nestabilnost, podnebne spremembe in posledične naravne katastrofe. Obiskal bo Mozambik in Madagaskar ter turistični Mauritius in se tam zavzel predvsem za mir in socialno pravičnost.

Jorge Bergoglio bo z obiskom območij, ki se uvrščajo med najbolj zapostavljena na svetu, tudi znova izkazal bližino z ubogimi. Sočutje revnim in zapostavljenim papež izkazuje že od časa, ko je še bival in deloval v Argentini, kjer je obiskoval barakarska naselja, spominja francoska tiskovna agencija AFP.

To bo drugo papeževo potovanje v podsaharsko Afriko, a med 4. in 10. septembrom bo imel čas samo za obisk prestolnic vseh treh držav. Njegova prva postojanka bo Mozambik. Dejstvo, da bo obiskal le Maputo, je razočaralo prebivalce mesta Beira v osrednjem delu države, kjer je ciklon Idai letošnjo pomlad terjal življenja najmanj 600 ljudi, več sto tisoč pa jih je ostalo brez strehe nad glavo.

Po šestih mesecih številni še vedno nimajo doma, prav tako jim primanjkuje hrane. Ena izmed prebivalk Beire je za AFP povedala, da je upala, da bo papež obiskal njeno mesto in se sprehodil po njem. A ji uteho daje dejstvo, da se bo nekaj žrtev ciklona s svetim očetom srečalo v Maputu.

Papež je že sam predvidel razočaranje prebivalstva Beire. "Čeprav ne bom mogel iti dlje od prestolnice, sem s srcem z vsemi vami, še posebej s tistimi, ki živite v težavnih razmerah. Vsi ste v mojih molitvah," je sporočil v video poslanici pred obiskom.

Mozambiška vlada je za priprave na obisk papeža porabila 300.000 evrov, je povedal zunanji minister Jose Pacheco. Med drugim so popravili katedralo v Maputu in izboljšali ceste v mestu.

Frančišek bo v Mozambiku le mesec dni po zgodovinskem mirovnem sporazumu, ki ga je tamkajšnja vlada podpisala z nekdanjimi uporniki organizacije Renamo. Ti so sedaj glavna opozicijska stranka. V Mozambiku, nekdaj portugalski koloniji, je po razglasitvi neodvisnosti leta 1975 izbruhnila državljanska vojna, ki je državo pretresala kar 16 let in za seboj pustila veliko opustošenje, Renamo pa se ni nikoli povsem razorožil.

Papež se je v video poslanici dotaknil tudi tega vidika in izpostavil, da Mozambik in celotna Afrika potrebujeta bratsko spravo, "ki je edino upanje za trden in trajen mir".

Med obiskom pa bi se Frančišek lahko dotaknil tudi vprašanja nasilja skrajnežev, s katerim se zadnje čase sooča to območje. V minulih dveh letih so islamski skrajneži tam izvedli več napadov, v katerih je umrlo prek 300 ljudi.

Papež bo v Maputo pripotoval v sredo zvečer, v četrtek se bo med drugim sešel s predstavniki oblasti in civilne družbe ter Cerkve, v petek pa bo obiskal eno izmed bolnišnic, nato bo imel na stadionu Zimpeto mašo na prostem.

Iz Mozambika bo Frančišek odpotoval v Antananarivo na Madagaskar, ki je ena izmed najrevnejših držav na svetu. Na tem otoku v Indijskem oceanu kar tri četrtine prebivalstva živi z manj kot dvema dolarjema na dan. A ta veliki otok je tudi globoko krščanski in ob nestrpnem pričakovanju papeža so ulice prestolnice bogato okrasili.

Papež bo na Madagaskarju v nedeljo med drugim obiskal naselje za reveže Akamasoa, plod dela istoimenskega humanitarnega združenja, ki se je pred tremi desetletji rodilo iz prizadevanj slovenskega misijonarja Pedra Opeka. Na obisk Akamasoa, modernega naselja, ki je zraslo na nekdanjem smetišču, je papeža povabil sam Opeka med njunim srečanjem maja lani v Vatikanu. Po obisku v Akamasoi, kjer ga bo v cerkvi pričakalo več tisoč mladih, se bo Frančišek odpravil še med delavce v bližnji kamnolom.

Papež se bo sicer že v soboto sešel z oblastmi na Madagaskarju, predstavniki civilne družbe in Cerkve, v škofiji Soamandrakizay pa bo tudi molil z mladimi. Pred to škofijo severno od Antananariva bo v nedeljo daroval tudi sveto mašo.

Lokalna škofovska konferenca na njej pričakuje kar 800.000 ljudi. V ta namen so tam počistili 60 hektarjev zemljišča. Dogodek bo velik izziv za varnostne sile, saj množične dogodke na Madagaskarju pogosto spremljajo prerivanje ali stampedi, ki so v preteklosti terjali tudi smrtne žrtve.

Apostolsko potovanje bo Frančišek sklenil na relativno gospodarsko cvetočem in politično stabilnem Mauritiusu, otočku vzhodno od Madagaskarja, kamor bo pripotoval v ponedeljek. Med enodnevnim bivanjem v tem turističnem raju bo imel Frančišek natrpan program, bo pa tudi v Port Louisu daroval mašo.

Na otoku papeža pričakujejo kot "ekološkega romarja" in zato bo tamkajšnja katoliška skupnost v njegovo čast posadila 200.000 dreves.

Ob njegovem obisku želijo na Mauritiusu proslaviti tudi svojo versko raznolikost. Na otoku je namreč okoli 50 odstotkov prebivalcev hindujcev, za kristjane se izreka okoli 30 odstotkov prebivalcev, večina jih je katoličanov, 18 odstotkov prebivalcev je muslimanov.

Iz Mauritiusa se bo papež v ponedeljek zvečer vrnil v Antananarivo, od koder se bo v Vatikan odpravil v torek zjutraj.

Mozambik, Madagaskar in Mauritius je nazadnje obiskal papež Janez Pavel II., in sicer leta 1988 oz. 1999.