stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež Frančišek bo zvezda "katoliškega Woodstocka" na Poljskem

Deli na:
Papež Frančišek bo zvezda "katoliškega Woodstocka" na Poljskem

Foto: Getty Images

Papež Frančišek se bo od srede do nedelje mudil na apostolskem potovanju na Poljskem. Vrhunec obiska bo srečanje s katoliško mladino z vsega sveta na svetovnem dnevu mladih v Krakovu. Papež bo po napovedih mlade opozoril na usodo beguncev, kar je za Varšavo kočljivo vprašanje. Obisk bodo spremljali poostreni varnostni ukrepi.

Po zadnjih napadih v Franciji in Nemčiji je Poljska, ki je že v začetku meseca v Varšavi gostila vrh Nata, za varovanje dogajanja ob papeževem obisku namenila več kot 20.000 policistov, začasno je znova vzpostavljen tudi mejni nadzor s sosedami v EU, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Organizatorji so na svetovnih dnevih mladih pričakovali skoraj dva milijona ljudi, a se ji je do konca tedna registriralo le okoli 400.000, morda tudi zaradi zadnjih napadov. Kljub temu bo verjetno zbranih več ljudi, saj se bodo dogajanja udeležili tudi neprijavljeni.

Ozračje na t. i. katoliškem Woodstocku pa bo zaradi zadnjih krvavih dejanj po Evropi verjetno bolj obremenjeno, ko je zanj običajno.

Papež se bo poleg srečanja z mladimi v Krakovu med drugim sešel tudi s predstavniki poljskih oblasti in poljskimi škofi ter drugimi cerkvenimi predstavniki. Ob 1050-letnici krščanstva na Poljskem bo v četrtek blizu Marijinega svetišča v Czestochowi kakih 100 kilometrov severozahodno od Krakova daroval mašo.

V petek bo obiskal nekdanje nacistično taborišče Auschwitz-Birkenau, kjer se bo v tišini poklonil okoli 1,1 milijona ljudem, večinoma Judom, ki so jih na tem kraju pobili nacisti. Srečal se bo tudi z nekaterimi preživelimi ter tistimi, ki so Jude med vojno reševali. Prav tako v petek bo papež obiskal pediatrično bolnišnico v Krakovu, napovedujejo v Vatikanu.

Sicer pa bo poudarek Frančiškovega obiska na Poljskem srečanje z mladimi. Svetovni dan mladih je leta 1986 zasnoval poljski papež Janez Pavel II., ki je v domovini za številne še vedno papež z veliko začetnico, Krakov, kjer bo potekala večina dogodkov ob tem srečanju, pa je njegovo rojstno mesto.

Tema letošnjega enotedenskega srečanja mladih, prvega po tistem v Riu de Janeiru leta 2013, bo v skladu z letom usmiljenja, ki ga je lani razglasil Frančišek.

Ta tema se nanaša na občutljiva vprašanja, med katerimi je tudi begunsko. Stališče 79-letnega svetega očeta, ki se je v Argentini rodil italijanskim priseljencem, je nedvoumno. Sam je v Vatikan sprejel dvanajst beguncev, sirskih muslimanov, in vse katoliške škofije pozval, naj sprejmejo begunsko družino.

A poljska skrajno konservativna vlada premierke Beate Szydlo, ki izrecno izpostavlja katolicizem, ne želi beguncev na tleh svoje države, s čimer soglaša tudi večina Poljakov. Pri tem navajajo varnostne razloge.

Poljski škofje, ki so se v zvezi s tem vprašanjem dolgo časa držali v ozadju, so komaj štiri dni pred Frančiškovim prihodom skupaj z drugimi krščanskimi ločinami sprejeli splošen dokument, ki poziva h krščanski dolžnosti gostoljubja in poudarja, da je tudi Jezus, ko je bežal pred Herodom, izkusil usodo begunca.

Tiskovni predstavnik poljske škofovske konference Pawel Rytel-Andrianik pa je medtem v očitnem poskusu pregnati vtis razkola med Cerkvijo na Poljskem in papežem, na spletni strani Svetega sedeža objavil besedilo, ki pojasnjuje "velik strah" Poljakov, zelo homogenega naroda, ob velikem dotoku beguncev.

Papež bo kljub poljski zadržanosti do beguncev ali pa morda prav zaradi nje na srečanju z mladimi spregovoril o beguncih. "Begunci? Papež bo povedal nekaj o tem," je potrdil tudi veleposlanik Vatikana na Poljskem, nadškof Celestino Migliore.

Sicer pa bo papeža pot po Poljski neizogibno vodila po sledeh Janeza Pavla II. Že v sredo zvečer se bo pojavil na "papeškem oknu" na nadškofiji v Krakovu, od koder bo pozdravil na ulici zbrane mlade, kot je to počel Karol Wojtyla.

Hkrati pa bo Jorge Mario Bergoglio tudi inovativen, saj se bo na primer v veliki park Blonia v središču Krakova, kjer bo v četrtek potekala pozdravna slovesnosti, popeljal s tramvajem. V petek bo na istem prizorišču potekal še križev pot.

Sobota se bo začela z romanjem na t. i. Park usmiljenja, kjer bo zvečer in ponoči potekalo bdenje. Papež bo v soboto z nekaterimi mladimi tudi kosil. Srečanje se bo zaključilo z nedeljsko sveto mašo, kjer bo papež mlade prosil, naj svetu prenesejo sporočilo usmiljenja, in jih obvestil, kje in kdaj bo naslednji svetovni dan mladih.

Mladi so se na Poljskem začeli zbirati že pred prihodom papeža. Najbolj množični so Italijani in Francozi, a prispela je tudi mladina iz precej bolj oddaljenih krajev, kot je polinezijska kraljevina Wallis-et-Futuna. Prišlo bo tudi 560 mladih iz Slovenije.