državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež Frančišek bo nagovoril evropske poslance

Deli na:
Papež Frančišek bo nagovoril evropske poslance

Foto: Reuters

Papež Frančišek bo danes obiskal Evropski parlament in nagovoril poslance, v okviru štiriurnega obiska pa bo v Strasbourgu obiskal še Svet Evrope. Papež bo po napovedih Vatikana med obiskom institucije stare celine, ki jo še naprej pesti kriza, pozval, naj si prizadevajo za socialno pravičnost in ostanejo odprte do tujcev.

Argentinski papež v Evropski parlament prihaja na povabilo predsednika parlamenta Martina Schulza. Slednji je Vatikan uradno obiskal oktobra lani, ob 25. obletnici zadnjega papeževega obiska v Evropskem parlamentu - papež Janez Pavel II. je evropske poslance v Strasbourgu namreč nagovoril 11. oktobra 1988.

Na sedežu bližnjega Sveta Evrope bo Frančiška danes gostil generalni sekretar SE Thorbjorn Jagland. Papež bo nagovoril vse institucije te največje in najstarejše evropske povezave, ki letos obeležuje 65. obletnico obstoja. Slavnostne skupne seje vseh organov Sveta Evrope ob obisku papeža se bo udeležil tudi slovenski zunanji minister Karl Erjavec.

To bo najkrajši papežev obisk v tujini, med njim pa ni predvideno srečanje z množicami vernikov. Ti se bodo morali zadovoljiti s spremljanjem nagovorov v obeh ustanovah prek velikega ekrana pred katedralo v Strasbourgu.

V Vatikanu so poudarili, da papež v Evropski parlament ne prihaja kot državni voditelj, temveč kot "velika avtoriteta, kot ga priznava veli del mednarodne skupnosti". S tem se ne strinjajo nekateri levičarski evropski poslanci, ki nameravajo v imenu laičnosti med papeževim nagovorom zapustiti dvorano.