premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

morski pes, avstrijska turistka Svet24.si

Morski pes avstrijski turistki odgriznil nogo in ...

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

Domen in Luka Odkrito.si

Veste, kdo sta ta dva SLOVENCA? Sta SVETOVNO ...

doncic-cuban Ekipa24.si

Nor prizor iz Cubanove pisarne: Gledal Dončića, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Panika v Šanghaju: zaradi ponovnega izbruha novega koronavirusa bodo testirali vseh 25 milijonov prebivalcev

Deli na:
Panika v Šanghaju: zaradi ponovnega izbruha novega koronavirusa  bodo testirali vseh 25 milijonov prebivalcev

Zdravstveni delavci z megafonom pozivajo prebivalce Šangaja, da se udeležijo množičnega testiranja. - Foto: Profimedia

Četudi so mestne oblasti v Šanghaju najprej trdile, da se želijo temu izogniti, zdaj zaradi ponovnega izbruha novega koronavirusa izvajajo postopno zaprtje celotnega mesta. Načrtujejo testiranje vseh 25 milijonov prebivalcev, ki so ob novih omejitvah jezni zaradi nejasnih pravil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V okviru postopnega zaprtja naj bi mesto razdelili na dva dela. Vzhodni del Šanghaja, znan kot Pudong, v katerem sta glavno mednarodno letališče in finančno okrožje, naj bi bil zaprt od 28. marca do danes, nato pa naj bi od danes do 5. aprila zaprli zahodno polovico mesta, znano kot Puxi.

Štiridnevno zaprtje Pudonga se je torej začelo v ponedeljek, v gosto naseljenem zahodnem delu Puxi pa naj bi se začelo danes. Vendar je bilo v številnih soseskah v Puxiju že v četrtek zjutraj nenadoma odrejeno zaprtje, medtem ko tudi velik del Pudonga ostaja zaprt še danes, kar je razjezilo prebivalce na obeh straneh.

Oblasti so po navedbah AFP v četrtek pozno zvečer objavile zmeden načrt, ki predvideva upravljanje posameznih delov mesta po sistemu mreže, po katerem naj bi ostale zaprte vse stanovanjske soseske, v katerih je bil ugotovljen pozitiven test, pa tudi posamezne "celice" v okolici teh sosesk.


Stroge omejitve so povzročile panično nakupovanje v trgovinah in hudo pomanjkanje voznikov za dostavo hrane milijonom ljudi, ki so ostali ujeti doma. Po poročanju AFP so se prebivalci ponekod omejitvam izognili tako, da so dostavljeno hrano prevzeli kar skozi okna, s pomočjo vrvi.

Medtem ko v Šanghaju popušča potrpežljivost prebivalcev, ki so se morali v zadnjih dveh letih sprijazniti z ukrepi za nadzor nad novim koronavirusom, je visok predstavnik mestnih oblasti Ma Chunlei v četrtek priznal neuspeh in dejal, da je bil Šanghaj na ponoven izbruh "preslabo pripravljen".

Šanghaj je z več tisoč primeri okužbe na dan namreč postal središče najhujšega izbruha novega koronavirusa na Kitajskem, odkar so virus leta 2019 prvič odkrili v Wuhanu. Kitajska je danes poročala o 7386 primerih okužb s covidom-19 po vsej državi, navaja AFP.

Čeprav je to število primerov v primerjavi s številnimi drugimi državami razmeroma majhno, je zaskrbljujoče za kitajske oblasti, ki so se pri obvladovanju epidemije zavezalo k pristopu "brez covida".