sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Panamski diktator Noriega izgubil tožbo proti ustvarjalcem igre Call of Duty

Deli na:
Panamski diktator Noriega izgubil tožbo proti ustvarjalcem igre Call of Duty

Nekdanji panamski diktator Manuel Noriega, ki so ga z invazijo leta 1989 strmoglavili Američani, je izgubil tožbo proti avtorjem računalniške igre Call of Duty: Black Ops II. Ti so ga v igri postavili v vlogo negativca, zaradi česar naj bi trpel njegov ugled.

Noriega, ki je oblast v Panami prevzel z državnim udarom leta 1983, se je pred dvema mesecema pred ameriškim sodiščem pritožil, da ga v igri prikazujejo kot ugrabitelja, morilca in sovražnika države.

Od družbe Activision Blizzard je zahteval odškodnino in del dobička od izjemno uspešne video igre, ki je zgolj v dveh tednih po izidu novembra 2012 navrgla več kot milijardo dolarjev.

A sodišče je njegovo tožbo v torek zavrnilo kot "neresno", odvetniki družbe, med katerimi je tudi nekdanji newyorški župan Rudy Giuliani, pa so odločitev sodišča pozdravili kot edino smiselno.

"Tožba je bila absurdna že od vsega začetka in zadovoljni smo, da sodišče ni pritrdilo razvpitemu kriminalcu," je dejal Giuliani.

ZDA so z Noriego najprej sodelovale, nato pa so leta 1989 Panamo vojaško zavzele in Noriego so prepeljali v ZDA. Zaradi trgovine z mamili je bil obsojen na 30 let zapora, vendar so ga zaradi vzornega vedenja izpustili predčasno. Nato so ga ZDA izročile Franciji, kjer so ga leta 2010 obsodili zaradi pranja denarja. Decembra 2011 je Francija Noriego izročila Panami, kjer je bil obsojen še na 20 let zapora.

Igra Call od Duty je sicer delno zasnovana na zgodovinski dogodkih in je sestavljena iz več nadaljevanj, v katerih poleg Noriege nastopata še Fidel Castro, John F. Kennedy in drugi.