profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Palestinec s kamnom ubil izraelskega vojaka

Deli na:
Palestinec s kamnom ubil izraelskega vojaka

Palestinski protestniki s kamenjem obstreljujejo izraelske sile. - Foto: Profimedia

Na Zahodnem bregu je bil danes med opravljanjem dolžnosti ubit izraelski vojak. Kot je sporočila izraelska vojska, je 21-letnik podlegel poškodbam, potem ko ga je v glavo zadel kamen, ki ga je vrgel neki Palestinec, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vojak je bil v vasi Jabad na severu Zahodnega brega na operaciji, med katero so zajeli štiri Palestince, ki so na izraelske vojake metali kamenje, je sporočil tiskovni predstavnik izraelske vojske Jonathan Konrikus. "Jabad je znano središče teroristov in simpatizerjev in podpornikov terorističnih aktivnosti," je dejal.

Vojaki so že zapuščali vas, ko je v enega priletel velik kamen. Čeprav je imel čelado, je bil smrtno poškodovan. Vojaki zdaj iščejo storilca. "Bojne aktivnosti se nadaljujejo," je še povedal Konrikus in pojasnil, da je to letošnja prva smrtna žrtev med izraelskimi vojaki na opravljanju dolžnosti.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa že zagrozil, da "bo izraelska dolga roka tako kot v drugih primerih prijela teroriste in jih pripeljala pred roko pravice".


Zadnji tovrstni incident se je zgodil maja 2018, ko je bil v neki palestinski vasi na Zahodnem bregu prav tako s kamnom ubit izraelski vojak. Nanj je nekdo z vrha stavbe vrgel večji kamniti kos, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Do incidenta je prišlo tudi tik pred obiskom ameriškega državnega sekretarja Mika Pompea v Izraelu v sredo. Kot je napovedal Pompeo, se bo z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem pogovarjal tudi o njegovih načrtih priključitve več izraelskih naselbin na Zahodnem bregu, čeprav Palestinci opozarjajo, da bo to ogrozilo možnosti za mir.

V pogovoru za današnjo izdajo časnika Izrael Hajom, ki je naklonjen Netanjahuju, je Pompeo dejal, da po mnenju ZDA omenjeni načrti Netanjahuja izpolnjujejo mednarodnopravne zahteve.

Večina držav ostale mednarodne skupnosti sicer meni, da bi bila priključitev velikega dela Zahodnega brega v nasprotju z mednarodnim pravom in odločitvami Združenih narodov in bi praktično onemogočila vzpostavitev palestinske države, kar naj bi prineslo dolgoročno rešitev bližnjevzhodnega problema.