lea mederal 1 Dobra karma

Znana nosečnica upošteva nasvete Tanje Žagar in...

meghan markle Svet24.si

VIDEO: Meghan spregovorila o rasnem nasilju v ZDA

tito primerjava Reporter.si

Predstavil rezultate analize, ki dokazujejo, da ...

b64cdc39d252bf0b05e37161f3c928ac Svet24.si

Kacin se je vrnil in povedal, kdaj bo vlada ...

janez janša1 Necenzurirano

Če ne dobiš varovanih podatkov, kliči Lahovnika...

magnifico Odkrito.si

Kaj Magnifico pravi o Janševem tvitu?

Špela Grošelj Njena.si

Trenutek nepazljivosti je pri Špeli Grošelj ...

Svet

Pahor in Van der Bellen tudi o širitvi evropske unije na Zahodni Balkan

Deli na:
Pahor in Van der Bellen tudi o širitvi evropske unije na Zahodni Balkan

Predsednika Slovenije in Avstrije, Borut Pahor in Alexander Van der Bellen - Foto: tviter

Predsednika Slovenije in Avstrije, Borut Pahor in Alexander Van der Bellen, sta se danes na Dunaju zavzela za nadgradnjo dobrih odnosov med državama. Oba sta tudi priznala, da obstajajo razlike v nekaterih pogledih, ki pa jih je po Pahorjevih besedah mogoče rešiti z dialogom.

Poleg dvostranskih odnosov, vključno s položajem slovenske manjšine v Avstriji in nemškogovoreče skupnosti v Sloveniji, ter sodelovanju med državama na več področjih, sta Pahor in Van der Bellen govorila tudi o evropskih temah, predvsem širitvi Evropske unije na Zahodni Balkan, ter podnebnih temah.

Govorila sta tudi o avstrijskem nadzoru meje s Slovenijo ter jedrski energiji oziroma gradnji drugega bloka nuklearke Krško, za kar po besedah Pahorja ne bo odgovora brez slovenskega referenduma.

Oba predsednika tudi podpirata idejo o skupni obeležitvi 100. obletnice koroškega plebiscita, ki bo prihodnje leto, vendar konkretne oblike še niso znane.

Slovenski predsednik je poudaril, da njegov današnji uradni obisk na Dunaju sodi v okvir prizadevanj, da ima Slovenija z vsemi sosednjimi državami dobrososedske in odlične odnose.

Pred današnjimi pogovori z novo avstrijsko kanclerko Brigite Bierlein je Pahor tudi izrazil upanje, da bo tudi sedanja začasna vlada pod vodstvom Bierleinove nadaljevala z reševanjem težav, ki zadevajo obe državi.

loading...
Loading...