Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pahor in Van der Bellen tudi o širitvi evropske unije na Zahodni Balkan

Deli na:
Pahor in Van der Bellen tudi o širitvi evropske unije na Zahodni Balkan

Predsednika Slovenije in Avstrije, Borut Pahor in Alexander Van der Bellen - Foto: Twitter

Predsednika Slovenije in Avstrije, Borut Pahor in Alexander Van der Bellen, sta se danes na Dunaju zavzela za nadgradnjo dobrih odnosov med državama. Oba sta tudi priznala, da obstajajo razlike v nekaterih pogledih, ki pa jih je po Pahorjevih besedah mogoče rešiti z dialogom.

Poleg dvostranskih odnosov, vključno s položajem slovenske manjšine v Avstriji in nemškogovoreče skupnosti v Sloveniji, ter sodelovanju med državama na več področjih, sta Pahor in Van der Bellen govorila tudi o evropskih temah, predvsem širitvi Evropske unije na Zahodni Balkan, ter podnebnih temah.

Govorila sta tudi o avstrijskem nadzoru meje s Slovenijo ter jedrski energiji oziroma gradnji drugega bloka nuklearke Krško, za kar po besedah Pahorja ne bo odgovora brez slovenskega referenduma.

Oba predsednika tudi podpirata idejo o skupni obeležitvi 100. obletnice koroškega plebiscita, ki bo prihodnje leto, vendar konkretne oblike še niso znane.

Slovenski predsednik je poudaril, da njegov današnji uradni obisk na Dunaju sodi v okvir prizadevanj, da ima Slovenija z vsemi sosednjimi državami dobrososedske in odlične odnose.

Pred današnjimi pogovori z novo avstrijsko kanclerko Brigite Bierlein je Pahor tudi izrazil upanje, da bo tudi sedanja začasna vlada pod vodstvom Bierleinove nadaljevala z reševanjem težav, ki zadevajo obe državi.