ana vurcer Odkrito.si

Znana slovenska pevka žaluje

horoskop-astro Svet24.si

Horoskop za sredo, 26. junija

hišna številka Petisvet.si

Vaša hišna številka razkriva vse o vas

vročina, živalski vrt madrid, 25.6.2019 Svet24.si

Vročina prodira, ogroženi so junijski rekordi

moški, gospodinjstvo Svet24.si

Mačo ali copata? Kaj mislite, katerih moških je ...

pop 18412X0064 Njena.si

Natalija Gros se spominja svojega pokojnega moža

Mateja Ropoša Njena.si

Obraz POP TV se je razveselil prvega otroka

Svet

Pahor in Van der Bellen tudi o širitvi evropske unije na Zahodni Balkan

Deli na:
Pahor in Van der Bellen tudi o širitvi evropske unije na Zahodni Balkan

Foto: tviter - Predsednika Slovenije in Avstrije, Borut Pahor in Alexander Van der Bellen

Predsednika Slovenije in Avstrije, Borut Pahor in Alexander Van der Bellen, sta se danes na Dunaju zavzela za nadgradnjo dobrih odnosov med državama. Oba sta tudi priznala, da obstajajo razlike v nekaterih pogledih, ki pa jih je po Pahorjevih besedah mogoče rešiti z dialogom.

Poleg dvostranskih odnosov, vključno s položajem slovenske manjšine v Avstriji in nemškogovoreče skupnosti v Sloveniji, ter sodelovanju med državama na več področjih, sta Pahor in Van der Bellen govorila tudi o evropskih temah, predvsem širitvi Evropske unije na Zahodni Balkan, ter podnebnih temah.

Govorila sta tudi o avstrijskem nadzoru meje s Slovenijo ter jedrski energiji oziroma gradnji drugega bloka nuklearke Krško, za kar po besedah Pahorja ne bo odgovora brez slovenskega referenduma.

Oba predsednika tudi podpirata idejo o skupni obeležitvi 100. obletnice koroškega plebiscita, ki bo prihodnje leto, vendar konkretne oblike še niso znane.

Slovenski predsednik je poudaril, da njegov današnji uradni obisk na Dunaju sodi v okvir prizadevanj, da ima Slovenija z vsemi sosednjimi državami dobrososedske in odlične odnose.

Pred današnjimi pogovori z novo avstrijsko kanclerko Brigite Bierlein je Pahor tudi izrazil upanje, da bo tudi sedanja začasna vlada pod vodstvom Bierleinove nadaljevala z reševanjem težav, ki zadevajo obe državi.

Loading...