nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Osem mrtvih v nesreči češkega avtobusa na Hrvaškem

Deli na:
Osem mrtvih v nesreči češkega avtobusa na Hrvaškem

Foto: Reuters

Na hrvaški avtocesti A1 Zagreb-Split se je davi okoli četrte ure prevrnil avtobus, poln čeških potnikov. Avtobus je pri predoru Krpani prebil varnostno ograjo, zapeljal na nasprotni vozni pas in se prevrnil. Življenje je izgubilo osem potnikov, po dosedanjih informacijah so bili vsi češki državljani, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Po prvih navedbah naj bi bilo v nesreči nedaleč od Zadra ubitih sedem ljudi, a so kasneje našli še eno truplo. Med mrtvimi naj bi bil tudi sedemletni otrok. Število mrtvih bi utegnilo še narasti, saj reševalci in gasilci na prizorišču nesreče še naprej iščejo poškodovane in morebitne smrtne žrtve.

V nesreči je bilo poškodovanih 44 ljudi, od tega osem huje. Najprej so jih oskrbeli v bolnišnici v Gospiću, nakar so najhuje poškodovane s helikopterjem prepeljali v Zagreb. Med njimi sta dva otroka, stara 12 let, ki sta sedaj v zagrebškem kliničnem centru, medtem ko je ena ženska na intenzivni negi v zagrebški bolnišnici Dubrava.

Po pisanju hrvaških medijev naj bi bil za nesrečo kriv voznik avtobusa, ki je za trenutek zaspal in ob tem izgubil nadzor nad vozilom. To potrjuje dejstvo, da naj ne bi bilo nobenih sledi zaviranja avtobusa. Voznik naj bi sicer nesrečo preživel. Avtobus je sicer začel svojo pot v petek zvečer v Brnu, namenjen pa je bil v Baško vodo pri Makarski.



Zaradi nesreče je za ves promet zaprt del avtoceste med Gornjo Pločo in Maslenico v obeh smereh, zaradi česar prihaja do zastojev. Promet so preusmerili na lokalne ceste, kolona vozil na izvozu Gornja Ploča pa je dolga že 18 kilometrov, je sporočil Hrvaški avto-klub (Hak) na svoji spletni strani.

Krizni štab hrvaškega zdravstvenega ministrstva je situacijo ocenil kot nujen primer prve stopnje, ki terja pripravljenost vseh zdravstvenih služb, še piše Hina.

Septembra 2008 se je samo 15 kilometrov od prizorišča današnje tragedije zgodila še ena huda nesreča. Slovaški avtobus je takrat čelno trčil v nosilni steber nadvoza. Umrlo je 14 ljudi, 30 je bilo huje ali lažje poškodovanih.