Revija Reporter
Svet

Ortodoksne Jude, ki so se množično zgrnili na pogreb rabina, je pomagal razganjati kar sam župan New Yorka

STA

30. apr. 2020 6:00

Deli na:

Newyorški župan Bill de Blasio

Reuters

Župan New Yorka Bill de Blasio je v torek zvečer pomagal policiji razpršiti množico ortodoksnih Judov, ki so se kljub prepovedi množičnih zborovanj zbrali v Brooklynu na pogrebu rabina. Skupnosti ortodoksnih Judov v Brooklynu so med najbolj prizadetimi zaradi koronavirusa v mestu.

Župan je dobil prijavo o množični pogrebni slovesnosti in se je odločil, da sam odide na kraj dogodka in pomaga policiji, ki je posredovala v predelu Brooklyna Williamsburg.

Župan je z vrsto tvitov kritiziral obnašanje judovske skupnosti v Brooklynu in izdal opozorilo, da bo policistom v primeru ponovitve tovrstnih dejanj, ki grobo kršijo ukrepe o družbenem distanciranju, naročil izdajo kazni ali celo aretacije.

To ni bil prvi tak dogodek v judovskih skupnosti Brooklyna, pri katerem je morala posredovati policija, ki je doslej že poleg na pogrebih posredovala tudi na porokah. Je pa bil to prvi dogodek, pri katerem je posredoval župan osebno. Pogrebna slovesnost je potekala za pokojnim rabinom Chaimom Mertzem, ki je umrl zaradi covida-19.

Judovske organizacije in vplivni posamezniki so ogorčeni. "Je župan res posebej izpostavil določeno etnično skupnost, skupnost, ki je žrtev zločinov iz sovraštva v tem mestu?" se je vprašal mestni svetnik Chaim Deutsch.

Ob tem je še zbodel župana, da se sprehaja po mestnih parkih, kar naj bi bila podobna kršitev družbenega distanciranja, čeprav sprehodi po parkih niso prepovedani tako kot množična zborovanja, kjer ni mogoče ohranjati varnostne razdalje.

Pandemija koronavirusa je v New Yorku posebej močno prizadela skupnost hasidskih Judov.

Natančne statistike še ni, ker še nihče ne obdeluje podatkov glede na etnične skupnosti, vendar je smrtnost v Williamsburgu in Borough Parku v Brooklynu, kjer živijo hasidski Judje, letos desetkrat večja kot v enakem obdobju lani.

Po podatkih univerze Johns Hopkins je doslej v mestu New York zaradi covida-19 umrlo 17.682 ljudi, s koronavirusom pa se je potrjeno okužilo več kot 162.000 ljudi.