atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Se gre lahko še nižje? Kolumnist Nove24TV ne najde dokazov o holokavstu!?

Deli na:
Se gre lahko še nižje? Kolumnist Nove24TV ne najde dokazov o holokavstu!?

Aleš Ernecl je član stranke SDS, a od tam na sporne tvite ni bilo nobenega odziva! Velja pripomniti, da bi bilo recimo za člana nemške vladajoče stranke CDU (sodi v skupino ELS, enako kot SDS) verjetno bolj vprašanje ur kot dni, ko bi ga izključili. - Foto: YouTube

Pri SDS se kažejo kot veliki prijatelji Judov. Toda zoper njihovega člana Aleša Ernecla, ki na tviterju razlaga, da ni našel dokazov o holokavstu in Hitlerjevem rasizmu, kot kaže, ne bodo ukrepali.

Pred dnevi sem bil na tviterju udeležen v razpravi o drugi svetovni vojni na Slovenskem. Med sogovorniki je bil tudi meni do tedaj neznani Aleš Ernecl, filozof in kolumnist spletne strani NOVA24TV.si pod okriljem stranke SDS. Postal sem pozoren, ko je omenil mite o Hitlerju.

Vprašal sem ga, za katere mite naj bi šlo. Odvrnil je, da je eden glavnih mitov Hitlerjev rasizem in slovanofobija. Dodal je, da ima večina evidence o Hitlerjevem domnevnem (!) rasizmu in slovanofobiji epistemološki (spoznavni) status gostilne. Je torej po mnenju Ernecla mit o Hitlerju tudi, da je najbolj odgovoren za smrt ljudi v koncentracijskih taboriščih, me je zanimalo.

Ni sicer zatrdil, da je tudi to mit, pač pa, da ni našel dokazov o tem in naj mu jih predložim. Ko sem omenil, da obstajajo številna pričevanja o holokavstu, me je pozval, naj navedem materialne dokaze. Poslal sem mu fotografijo plinske celice v taborišču Auschwitz.

Foto: tviter, posnetek zaslona - Na NOVA24TV.si, katere kolumnist je Ernecl (predstavljajo ga kot prodornega intelektualca), sem poslal vprašanje, ali bo kljub vsebinam, ki jih javno širi po tviterju, še ostal njihov kolumnist?

Odgovoril je, da ga je sram zame, ker mislim, da je to kak dokaz. In da blagor ubogim na duhu, kjer sem jaz novinar pomembnega medija (priloženi tvit). Na fotografijo grmade očal žrtev Auschwitz se je odzval, da sem sramota za novinarski poklic. Ko sem mu pojasnil, da so imena žrtev holokavsta med drugim zapisana na strani ameriškega muzeja o holokavstu, je odvrnil, da gre spet za groteskno nizke epistemološke standarde.

Omenil sem, da je njegova stranka SDS (je njen član) v Sloveniji uvedla dan spomina na holokavst, kaj torej počne v stranki, ki razširja takšne »mite«. Pravi, da on sprašuje po dokazih (za holokavst), kar ne pomeni, da se je že odločil, da gre za mit. Pa še to, da to, da je v stranki, ne pomeni, da se strinja z vsem, kar stranka počne. Ena od sogovornic mu je predočila spletno stran z nemškimi dokumenti - dokazi glede holokavsta, a se na to ni odzval.

Janša večkrat očita stranki SD, da je ukradla vilo judovske družine Moskovič v Ljubljani in da »holokavst zanikajo tisti, ki domujejo v vilah, ukradenih v taboriščih umrlim Judom«. Pred leti se je poklonil žrtvam tudi z obiskom muzeja holokavsta v Washingtonu, kjer je položil venec. Zdaj pa iz SDS tišina …

Na NOVA24TV.si, katere kolumnist je Ernecl (predstavljajo ga kot prodornega intelektualca), sem poslal vprašanje, ali bo kljub vsebinam, ki jih javno širi po tviterju, še ostal njihov kolumnist? Pripel sem 15 spornih tvitov, jih je pa še veliko več. Boris Tomašič, direktor podjetja Nova hiša, ki izdaja spletni medij NOVA24TV.si, mi je odvrnil, da se »od zasebnih tvitov Aleša Ernecla, kot tudi vseh drugih sodelavcev, distanciramo. Posebej poudarjam, da ti tviti ne odražajo stališča našega podjetja ali uredništva. Holokavsta nismo nikoli zanikali. Je pa naše stališče, da obsojamo vse totalitarizme – od fašizma, nacizma do komunizma. V kolikor se nameravate ukvarjati s tviti g. Ernecla, vas opozarjam, da tega nikakor ne povezujete z NOVA24TV.si ali televizijo Nova24TV.«

 Pojasnil sem mu, da  razumem, da to ni njihova uredniška politika (niti Ernecl tega ne piše na tem portalu), pa vendar gre za njihovega kolumnista. Je javna oseba, njegova referenca je pisanje zanje. Njihova odločitev pa je, ali ga opisano diskvalificira za kolumnista. Očitno ga ne, saj dodatnih pojasnil Tomašiča ni bilo. Podjetje Nova hiša je v večinski madžarski lasti, med solastniki pa so tudi premier Janez Janša in drugi vidni člani stranke SDS.

Hkrati je tudi Ernecl član stranke. Zato sem na SDS ob pripetih tvitih poslal vprašanje, ali in kako bo stranka ukrepala zoper svojega člana zaradi zapisov o holokavstu, Hitlerjevem rasizmu ... Iz stranke ni bilo nobenega odziva! Velja pripomniti, da bi bilo recimo za člana nemške vladajoče stranke CDU (sodi v skupino ELS, enako kot SDS) verjetno bolj vprašanje ur kot dni, ko bi ga izključili.

Predsednik SDS Janez Janša se sicer kaže kot velik prijatelj Judov. Prav SDS je uradno uvedla dan spomina na holokavst v Sloveniji. Janša večkrat očita stranki SD, da je ukradla vilo judovske družine Moskovič v Ljubljani in da »holokavst zanikajo tisti, ki domujejo v vilah, ukradenih v taboriščih umrlim Judom«. Pred leti se je poklonil žrtvam tudi z obiskom muzeja holokavsta v Washingtonu, kjer je položil venec. Zdaj pa iz SDS tišina …

Za mnenje o neukrepanju stranke SDS in o ravnanju medija v solastništvu slovenskega premierja in drugih iz SDS bomo povprašali tudi veleposlaništvo Izraela na Dunaju (zajema Slovenijo) in Judovsko skupnost Slovenije. Prav tako nemško ambasado v Ljubljani.