Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Orban ob peti obletnici vodenja Madžarske priznal nekaj napak

Deli na:
Orban ob peti obletnici vodenja Madžarske priznal nekaj napak

Foto: Reuters

Madžarski premier Viktor Orban je ob peti obletnici, odkar je na čelu vlade, priznal nekaj napak. Izpostavil je predvsem predlagani internetni davek, ki ga je po lanskih silovitih protestih moral umakniti. Priznal je tudi, da je velikokrat tarča kritik EU zaradi svojih stališč, a je obenem trdno izključil možnost izstopa Madžarske iz EU.

Orban je na konferenci ob peti obletnici vladanja v Budimpešti zatrdil, da je njegova vlada od leta 2010 veliko dosegla in da je takrat prevzela vodenje države, ki so jo socialisti v osmih letih skoraj zrušili. Obenem pa se zaveda nekaterih napak. Med njimi je lanski sporni predlog o uvedbi internetnega davka.

Predlog Orbanove vlade je prvotno predvidel uvedbo davka v višini 150 forintov oziroma 0,50 evra na vsak prenesen gigabajt podatkov. Potem ko so ti načrti sprožili najmnožičnejše proteste na Madžarskem v zadnjih letih, je stranka Fidesz predlagala zamejitev mesečnega plačila davka na 700 forintov oziroma 2,3 evra za potrošnike ter 5000 forintov za podjetja, a to kritikov ni pomirilo in predlog je bil umaknjen.

Orban je dejal, da ne more obljubiti, da tudi v prihodnosti ne bo delal napak, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Glede odnosov z EU je dejal, da so pogosto napeti, a je obenem izključil možnost izstopa Madžarske iz unije. Kritično je označil napore "izrivanja države iz EU in Nata, ki sta za Madžare družina", poroča madžarska tiskovna agencija MTI. Ob tem je dodal, da niso "pripravljeni na ločitev". A madžarski premier si obenem pridržuje pravico, da "izboljša EU".

Orban se je prav tako zavezal k "svobodni in neodvisni" Madžarski in vztrajal, da se o madžarski suverenosti ne bo mogoče pogajati.

Madžarski premier je v nagovoru tudi obljubil, da želijo biti najboljša možna vlada za vsakega Madžara ter da bodo odslej poslušali ljudi. "Varnost, blaginja in dobrobit za Madžare bodo prioriteta," je povedal Orban. "Več delovnih mest, manj davkov, podpora družini, več reda, a manj pravil, bolj udobno življenje in ponos," je še dodal.

Priznal je, da je bila v zadnjih petih letih ključna beseda za vlado "moč" in da so bili napori doslej osredotočeni na okrepitev kritično oslabljene države preko močnega vodstva.

A na Orbanov govor ob peti obletnici zasedbe premierskega stolčka se je ostro odzvala opozicija. Socialisti so mu očitali, da je v petih letih razstavil državo in postal edini odločevalec. Govor pa so označili za neuspešen poskus odvračanja pozornosti od vladne krize in bojev znotraj Fidesza.