podgana Svet24.si

Foto: V konzervi rjavega fižola našel truplo ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Raiven Njena.si

Raiven navdušila Evropo in razvnela spletne ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Omamni džihad: Islamska država v Albaniji prevzema milijardni posel z marihuano

Deli na:
Omamni džihad: Islamska država v Albaniji prevzema milijardni posel z marihuano

Foto: Getty Images

Skrajna skupina Islamska država v Albaniji z gojenjem prepovedane marihuane, ki jo nato tihotapi v zahodno Evropo, pridobiva denar za svoje operacije, ob sklicevanju na obveščevalne vire piše britanski časnik Daily Mirror. Posel z nezakonito drogo na albanskem podeželju prevzema od tamkajšnje mafije, ki so jo pregnale albanske varnostne sile.

Islamska država tako prevzema nadzor nad okoli štiri milijarde dolarjev vrednim poslom gojenja marihuane na farmah v goratem podeželju Albanije, s čimer si gradi trdnjavo v Evropi, piše britanski časnik.

Skrajna skupina se je dobičkonosne dejavnosti lotila, ko so albanske varnostne sile leta 2014 obračunale z mafijo v odročni vasici Lazarat. Gojenje marihuane se s tem ni prekinilo, temveč je vrzel, ki jo je pustila albanska mafija, zapolnila Islamska država, ki kandidate za gojenje novači iz tega območja, pogosto kar iz mafijskih vrst.

Nekdanji šef makedonske vojaške varnostne in obveščevalne službe Vladimir Pivovarov je po pisanju Daily Mirror dejal, da najboljši kandidati za nezakonito delo za džihadiste prihajajo iz vrst mafije. Pridelek nato Islamska država iz Albanije pretihotapi do mafijskih šefov v Italiji, nato pa marihuana potuje po zahodni Evropi.

"Ni se zgodil umik mafije in prihod džihadistov. Meje med albansko mafijo in skrajneži Islamske države so zamegljene. Čeprav je vodstvo drugo, pogosto sodelujejo z istimi ljudmi, da jim pridobijo nezakonito orožje, in uporabljajo iste ljudi za nezakonite dejavnosti," je še povedal Pivovarov.