kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Olimpijada v Vancouvru

Deli na:

Kanadska generalna guvernerka Michaelle Jean, predstavnica britanske krone v Kanadi, je v petek ob 20.31 po lokalnem času tudi uradno odprla XXI. zimske olimpijske igre v Vancouvru, druge zimske olimpijske igre po Calgaryju 1988 v tej severnoameriški državi.

Kanadska generalna guvernerka Michaelle Jean, predstavnica britanske krone v Kanadi, je v petek ob 20.31 po lokalnem času tudi uradno odprla XXI. zimske olimpijske igre v Vancouvru, druge zimske olimpijske igre po Calgaryju 1988 v tej severnoameriški državi.

Le 29 minut kasneje je četverica kanadskih športnih legend po 45.000 kilometrih poti zanetila tudi olimpijski ogenj. Kot zadnji je olimpijsko baklo prižgal legendarni kanadski hokejist Wayne Gretzky, že pred njim pa tudi najboljša kanadska športnica 20. stoletja Catriona LeMay Doan, košarkar Steve Nash in alpska smučarka Nancy Greene.

Pri samem prižigu je prišlo celo do manjše tehnične okvare, ko eden od nosilcev v obliki "ledenega opornika" ni deloval in podprl ognja. Športne legende so zaplet rešile z improvizacijo. Že pred tem je pri zadnjem delu poti olimpijske bakle sodelovala kopica slavnih osebnosti, tudi nekdanji voznik formule 1 Jacques Villeneuve in igralec Donald Sutherland.

Pred 55.000 gledalci v razprodani dvorani BC Place, kjer domuje moštvo ameriškega nogometa Vancouver Lions, se je predstavilo vseh 82 držav udeleženk iger. Te so na tekmovanja poslala več kot 2700 športnikov, ki se bodo do 28. februarja v Vancouvru in 120 kilometrov oddaljenem Whistlerju merili za 86 kompletov medalj. Prve bodo danes razdelili v smučarskih skokih.

V največji športni dvorani v Ameriki se je predstavila tudi Slovenija. Ta je tokrat zastopana z rekordno odpravo 47 športnikov, ki nastopajo v desetih športih. Nosilka zastave je bila alpska smučarka Tino Maze. Med rekordnimi 82 državami na igrah v Vancouvru prvič sodelujejo Kajmanski otoki, Kolumbija, Gana, Črna Gora, Pakistan, Peru in Srbija. Največji aplavz na prireditvi so seveda poželi gostitelji, ki so po tradiciji v dvorano vkorakali zadnji.

Slovesnost je bila tokrat posvečena tudi mlademu gruzijskemu sankaču Nodarju Kumaritašviliju, ki se je smrtno ponesrečil na petkovem treningu. "Naše sožalje izrekamo njegovi družini, prijateljem in rojakom," je na odprtju med drugim povedal predsednik MOK Jacques Rogge, na slavju oblečen v temno obleko in s črno kravato. "Nosite njegove olimpijske sanje na vaših plečih in borite se z njegovim duhom v srcu," pa je dejal predsednik organizacijskega odbora iger John Furlong. Zbrani na prireditvi so pokojnega mladega sankača počastili z minuto molka, kanadska in gruzijska zastava pa sta bili izobešeni na polovici droga. Gruzijska reprezentanca je ob vhodu na olimpijski stadion nosila črne šale in žalne trakove, gledalci pa so vstali s sedežev.

Rogge se je na odprtju spomnil tudi olimpijskega duha: "Naš svet potrebuje mir, strpnost in bratstvo. Naj igre v Vancouvru 2010 potekajo v miru." Športnike pa je pozval: "Recite ne dopingu in prevari."

Kanadskim prvotnim prebivalcem, t.i. First Nation, je pripadel uvodni del več kot triurne prireditve. Na prireditvi je sodelovalo okoli 4000 akterjev, ki so predstavili 12.000 let kanadske zgodovine in kulture. Nastopili so tudi številni zvezdniki, med njimi pevci Bryan Adams in Nelly Furtado ter Sarah McLachlan.