Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Oglasila se je evropska poslanka, s katero je Janša v vojni

Deli na:
Oglasila se je evropska poslanka, s katero je Janša v vojni

Sophie in 't Veld - Foto: Profimedia

Evropska poslanka Sophie in 't Veld odločno zavrača očitke premierja Janeza Janše o cenzuri in poudarja, da so njihova vrata odprta. Obžaluje ustvarjanje vtisa, da je Evropski parlament nasprotnik Slovenije, saj da je to zelo daleč od resnice. Storili bodo vse, da Slovenija ne pride do točke, kjer sta Madžarska in Poljska, je povedala za STA.

"Svoje delo vselej opravljamo zelo nevtralno, umirjeno in profesionalno. Obžalujemo, da je iz tega nastala tako velika stvar. Skoraj se zdi, da je Evropski parlament nasprotnik Janše ali Slovenije, kar je zelo daleč od resnice," je poudarila in 't Veldova v telefonskem pogovoru z STA. Če se premierju zdi, da se je ustvaril napačen vtis, lahko vselej vzpostavi stik z njimi, je še dejala.

Premier Janša se je minuli petek zapletel v spor z vodjo skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije in 't Veldovo. V razpravi o razmerah v Sloveniji je želel namesto svojega ustnega nastopa in odgovorov na vprašanja članov skupine najprej predvajati video o položaju medijev v Sloveniji, česar mu evropska poslanka ni dovolila. Je pa dopustila možnost, da se video predvaja na koncu razprave.

Janša je vodji skupine že takoj v petek očital cenzuro. Nato pa je minuli konec tedna na Twitterju zapisal, da Slovenija Bruslju ne dolguje ničesar, da nekateri že 35 let plačujejo ceno za svobodo in demokracijo ter da jim "preplačani birokrati, rojeni v blaginjo, ne bodo pridigali o svobodi in demokraciji". Izpostavil je tudi, da kot niso dovolili cenzure Miloševiću, je sedaj ne bodo dovolili Sophie in 't Veld in Dacianu Ciolosu.

In 't Veldova je danes znova odločno zavrnila očitke o cenzuri. "Evropski parlament ni dolžan predvajati nobenega gradiva," je izpostavila. Pojasnila je, da je premierjev video del zajetnega nabora gradiva, ki ga je prejela skupina. Ta vključuje pričevanja posameznikov, novinarjev, nevladnih organizacij in drugih deležnikov. Pa tudi sami v skupini zbirajo informacije. In sami odločijo, kdaj in kako bodo zbrano gradivo uporabili.



Ob tem je spomnila, da je skupina že opravila pogovore s premierji članic. "Ne, česa takšnega še nisem doživela," je dejala o petkovem dogajanju. Ali je pričakovala, da se bo zgodilo kaj takšnega? "Mislim, da na to vprašanje ne bom odgovorila," je povedala evropska poslanka iz vrst liberalcev. Za zdaj si je ogledala del videa, ki ga je želel predvajati premier. Preden ga komentira, si želi ogledati vse gradivo in se o odzivu posvetovati s kolegi v skupini.

Na vprašanje, ali se bodo še v tretje poskusili pogovoriti s premierjem, evropska poslanka odgovarja, da so njihova vrata vselej odprta. A glede na to, da je premier udeležbo enkrat odpovedal, drugič pa predčasno zapustil razpravo, se zdi, da ni volje za pogovor, prisiliti ga pa ne moremo, je pojasnila. Poudarila je tudi, da je spremljanje položaja proces in da niso razsodišče. Spremljajo dogajanje in zastavljajo kritična vprašanja, a ne sodijo.

V skupini bodo sedaj najprej pregledali vse gradivo, sicer pa bodo še naprej pozorno spremljali dogajanje v Sloveniji. Predvidoma še ta teden bodo poslali premierju in ministru za kulturo pisna vprašanja, kar je del redne prakse. Čez mesec ali dva pa bo skupina o ugotovitvah poročala odboru za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve, v okviru katerega deluje. Morda bo parlament nato pripravil resolucijo.

In 't Veldova meni, da obstajajo zelo resni razlogi za zaskrbljenost zaradi razmer v Sloveniji, a da postopek po 7. členu še ni blizu. "Slovenija še ni tam, kjer sta danes Madžarska in Poljska. Storili bomo vse, da prispevamo k temu, da Slovenija ne pride do te točke," je poudarila. Glede stikov z Janšo pa je še dejala, da se bo slovenski premier moral soočiti z Evropskim parlamentom, ko bo Slovenija prevzela predsedovanje Svetu EU.