Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Odhajajoči malteški premier toži, da je plačal "najvišjo ceno" za rešitev primera smrti novinarke

Deli na:
Odhajajoči malteški premier toži, da je plačal "najvišjo ceno" za rešitev primera smrti novinarke

45-letni Muscat je premierski položaj zasedal od leta 2013. - Foto: Reuters

Malteški premier Joseph Muscat je v ganljivem govoru pred včerajšnjim glasovanjem laburistov o njegovem nasledniku dejal, da mu je "žal" zaradi smrti novinarke Daphne Caruana Galizia, ki je vodila do njegove zamenjave. "Plačal sem najvišjo ceno, da bi bil ta primer rešen," je dejal.

"Žal mi je zaradi umora Daphne Caruana Galizia, matere, ki je umrla zaradi tega, kar je verjela in o čemer je pisala," je v petkovem govoru po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Muscat, ki se je znašel pod plazom kritik zaradi domnevnega ščitenja odgovornih za umor in je zato na začetku decembra napovedal svoj odstop. "Kljub podpori poslancev in absolutne večine prebivalstva sem sprejel odločitev, ki je v interesu države. Svoje življenje sem posvetil tej državi in ni mi žal," je zatrdil.

Opozicija je njegov govor označila za "nadrealističnega" in izpostavila, da je bila novinarka tista, ki je plačala najvišjo ceno in ne premier.

Zaradi odstopa Muscata, ki ga je napovedal za nedeljo, so malteški laburisti volili novega vodjo stranke. Za položaj sta se potegovala dva kandidata. Sedanji namestnik premierja in minister za zdravje, 56-letni kirurg Chris Fearne velja za favorita. Drugi kandidat je 42-letni odvetnik Robert Abela, ki se ukvarja s trgovinskim pravom in pravom podjetij. Na srečanjih pred strankarskimi volitvami nihče od njiju ni kritiziral Muscata niti ni omenjal škandala v zvezi z umorom novinarke, ubite oktobra 2017.



Okoli 17.500 članov stranke je lahko oddalo svoj glas za novega vodjo včeraj do 20. ure v trinajstih volilnih središčih. Izid naj bi bil znan v nedeljo, kdorkoli bo izvoljen, pa bo kot premier prisegel v ponedeljek, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pritisk na 45-letnega Muscata se je okrepil, potem ko je malteško tožilstvo proti poslovnežu Yorgenu Fenechu konec novembra lani vložilo obtožnico zaradi sostorilstva v primeru umora Caruana Galizie.

Muscat malteško vlado vodi od leta 2013. Odkar je na položaju, Malta beleži visoko gospodarsko rast in nizko brezposelnost. A po drugi strani mu ljudje očitajo, da si zatiska oči pred korupcijo.