Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Odhajajoči Bertone oster do vatikanskih »vran in kač«

Deli na:
Odhajajoči Bertone oster do vatikanskih »vran in kač«

Foto: Reuters

Odhajajoči vatikanski državni tajnik Tarcisio Bertone je bil, potem ko je papež Frančišek v soboto objavil, da ga bo oktobra zamenjal s Pietrom Parolinijem, oster do vatikanskih "vran in kač." Sicer pa je prepričan, da je bilanca njegovega dela v zadnjih sedmih letih pozitivna, poroča italijanska agencija Ansa.

"Seveda je bilo veliko težav, še posebej zadnji dve leti, in name so se spravili z obtožbami ... Mreža vran in kač. A to ne bi smelo zamegliti bilance mojega dela, ki je pozitivna," je dejal odhajajoči 78-letni kardinal, ki je bil državni tajnik od leta 2006, ko ga je na položaj imenoval papež Benedikt XVI.

Vatikan je v soboto sporočil, da bo Bertoneja na položaju državnega tajnika 15. oktobra nasledil 58-letni Pietro Parolin, ki trenutno opravlja funkcijo apostolskega nuncija v Venezueli, kamor je odšel leta 2009.

Bertone je dejal, da je pri delu vedno dal vse od sebe, hkrati pa priznal, da je tudi on delal napake, in da bi glede nekaterih stvari zdaj sprejel drugačno odločitev.

"Po eni strani se zdi, da državni tajnik odloča o vsem, vendar temu ni tako," je dejal Bertone. Kot je dodal, se glede nekaterih stvari njegov urad ni odzval, ker "nas nekateri ljudje niso želeli seznaniti z določenimi težavami".

Bertone se je sicer ves čas omenjal kot eden od tistih, ki se jim je v luči kadrovskih sprememb papeža Frančiška majal stolček. Italijanski mediji so ga opisovali kot osebo, ki je najbolj ovirala prizadevanja prejšnjega papeža za zagotavljanje transparentnosti. Nanj so letele tudi številne obtožbe v okviru škandala Vatileaks.

Vatikanski državni tajnik je eden najpomembnejših položajev v Vatikanu in v cerkveni državi opravlja funkcijo, primerljivo s predsednikom vlade.