zda vesna_vuk_godina - foto Simen Svet24.si

Antropologinja Vesna V. Godina: Nekoč je bil ...

Maddie, Madeleine McCann Svet24.si

Novi dokazi v zvezi z izginotjem male Maddie ...

Terence Darrell Kelly Svet24.si

Avstralec priznal, da je ugrabil štiriletnico

milan kucan pl2 Reporter.si

Milan Kučan: V zgodbo o malem in hudobnem palčku...

dražgoše Necenzurirano

Resnica o Dražgoški bitki #kolumna

Alenka Husić Njena.si

Alenka Husić pokazala svojo zlato mamo

Ahonen Ekipa24.si

ŠOK v smučarskih skokih! Skakalni šampion ...

Svet

Obveščevalci: Putin bi lahko že januarja s 175.000 vojaki napadel Ukrajino

Deli na:
Obveščevalci: Putin bi lahko že januarja s 175.000 vojaki napadel Ukrajino

Ruski predsednik Vladimir Putin - Foto: Profimedia

Predsednik ZDA Joe Biden je v petek zvečer zatrdil, da pripravlja "najcelovitejši in najpomembnejši nabor pobud", ki bodo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu močno otežile kakršnokoli invazijo na Ukrajino. Po oceni ameriških obveščevalcev bi Rusija invazijo z do 175.000 vojaki lahko začela že kmalu v prihodnjem letu, poroča Washington Post.

Biden in Putin naj bi se že v kratkem sestala na virtualnem vrhu. Točen datum še ni znan, naj bi pa srečanje potekalo v prihajajočem tednu.

V luči napovedanega video klica je Biden novinarjem v Washingtonu v petek dejal, da pričakuje dolgo razpravo, in obenem zatrdil, da ne bo pristal na nikakršne "rdečih niti" oziroma meje, postavljene s strani Moskve. Obenem je poudaril, da so v pripravi ukrepi, ki bodo Putinu "zelo, zelo otežili" morebitno invazijo na sosednjo Ukrajino.

Podrobnosti ni razkril, so pa tako ameriški kot ukrajinski predstavniki v minulih dneh Rusiji zagrozili z občutnimi gospodarskimi sankcijami, poročata britanski BBC in francoska tiskovna agencija AFP.

Časnik Washington Post je medtem v petek poročal, da Rusija po ocenah ameriških obveščevalcev pripravlja ofenzivo na več frontah, v kateri naj bi sodelovalo do kar 175.000 vojakov in ki naj bi se začela že v začetku prihodnjega leta.

Iz Ukrajine že nekaj časa prihajajo opozorila, da bi lahko do ruske invazije prišlo v kratkem, po zadnjih ocenah tamkajšnjega obrambnega ministra Oleksija Reznikova verjetno nekje konec januarja. Rusija že dlje časa občutno krepi vojaško prisotnost ob svoji zahodni meji, kjer naj bi bilo zdaj nameščenih okoli 100.000 ruskih vojakov. Kremelj vse očitke zanika.