Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Biden presenetil svet in obiskal Zelenskega v Kijevu

Deli na:
Biden presenetil svet in obiskal Zelenskega v Kijevu

Volodimir Zelenski in Joe Biden v Kijevu - Foto: Profimedia

Ameriški predsednik Joe Biden se danes mudi na obisku v Kijevu, je potrdil njegov gostitelj, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Gre za prvi obisk ameriškega predsednika v ukrajinski prestolnici od začetka ruske invazije februarja lani.

Ameriški predsednik Joe Biden je tik pred prvo obletnico začetka ruske invazije na Ukrajino v Kijev prispel pred napovedanim obiskom na Poljskem.

"Joseph Biden, dobrodošli v Kijevu! Vaš obisk je izjemno pomemben znak podpore za vse Ukrajince," je Zelenski sporočil prek Telegrama, kjer je objavil skupno fotografijo s predsednikom ZDA.

Gre za Bidnov prvi obisk Ukrajine od začetka ruske invazije. Ob njegovem prihodu v Kijev so se po navedbah francoske tiskovne agencije AFP oglašale sirene, ki opozarjajo na nevarnost raketnega napada.

Kot poroča BBC, je Biden v Kijev prispel na dan, ko v Ukrajini obeležujejo smrt 107 protestnikov, ki so izgubili življenje v t. i. majdanski revoluciji pred devetimi leti.

Govorice, da naj bi bil Biden na poti v Kijev, so začele krožiti že zjutraj, ko so se na nekaterih ulicah v središču mesta med drugim pojavile cestne zapore.

ZDA so odtlej, še posebej pa od ruskega napada 24. februarja lani, ključna zaveznica Ukrajine, ki ji izdatno pomagajo z moderno vojaško opremo.

Biden je Zelenskega gostil v Washingtonu 21. decembra lani, kar je bila sploh prva pot v tujino ukrajinskega predsednika od začetka vojne.

Ob takratnem obisku je ameriški državni sekretar Antony Blinken napovedal nov paket pomoči za Ukrajino, s katerim se je vrednost ameriške vojaške pomoči Ukrajini od nastopa Bidnove vlade povečala na 21,9 milijarde ameriških dolarjev.