Revija Reporter
Svet

Obtožnica proti nekdanjemu šefu Milanovićevega kabineta

STA

8. dec. 2017 14:55 Osveženo: 15:23 / 08. 12. 2017

Deli na:

Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranem kriminalu (Uskok) je danes vložil obtožnico proti saborskemu poslancu Tomislavu Sauchi, ki je bil šef kabineta nekdanjega hrvaškega premierja Zorana Milanovića. Obtožen je, da si je med službovanjem v Banskih dvorih s ponarejanjem potnih nalogov prisvojil skoraj 600.000 kun (80.000 evrov).

Uskok je poleg 37-letnega Sauche poneverbe obtožil tudi njegovo nekdanjo 44-letno tajnico Sandro Zeljko, ki je bila v začetku preiskave "kronska priča" v primeru, ki je na Hrvaškem znan kot "afera dnevnice". Oba bremenijo zlorabe položaja in pooblastil, goljufije, ponarejanja uradnih dokumentov ter pomoči pri teh kaznivih dejanjih, so zapisali na spletni strani Uskoka.

Nepovezani saborski poslanec je obtožen, da je med novembrom 2013 in januarjem 2016 od tajnice zahteval, naj pripravi lažne potne naloge za posebne svetovalce hrvaškega premierja in zaposlene v uradu predsednika vlade, nato pa je naročil izplačilo gotovine iz državnega proračuna za akontacije dnevnic.

Čeprav je Zeljkova vedela, da gre za neobstoječa potovanja, je pripravila 125 potnih nalogov in prejela akontacije, ki sta si jih nato razdelila s Saucho, navaja Uskok. Na ta način naj bi državni proračun odškodovala za nekaj več kot 590.000 kun.

Kot so dodali, je Zeljkova po odhodu Sauche med marcem 2016 in letošnjim januarjem pripravila dodatnih 66 potnih nalogov, na katerih je ponaredila podpise Sauchovih naslednikov v kabinetu premierja. Na ta način je oškodovala državni proračun za nekaj manj kot 350.000 kun (50.000 evrov).

Saucho bremenijo tudi za dodatnih 8600 kun (1150 evrov), ker je naložil izplačalo neobstoječih nadur Zeljkovi leta 2013.

Saucha danes ni želel komentirati obtožnice, češ da ni seznanjen z njenimi podrobnostmi. Obenem je vnovič zanikal, da bi storil kakršno koli kaznivo dejanje.

Saucho so februarja pridržali zaradi afere dnevnice, a je bil nato izpuščen na prostost. Medtem je izstopil iz SDP, a saborskega mandata ni vrnil.

Njegov poslanski glas je bil odločilen pri spomladanskem glasovanju o interpelaciji proti ministru za finance Zdravku Mariću, ko je imela opozicija 75 od potrebnih 76 glasov za odpoklic ministra.

Saucha je sprva podpisal predlog za odpoklic ministra, nato pa si je premislil. Po glasovanju je zanikal, da je bil izpostavljen pritiskom ali neprimernim ponudbam, in je trdil, da si je premislil, ker je ocenil, da nove parlamentarne volitve ne bi bile najboljša rešitev za Hrvaško.

Po neuspešni interpelaciji ministra je preiskovalni sodnik zavrnil zahtevo za razširitev preiskave proti Sauchi, a je županijsko sodišče avgusta sprejelo pritožbo Uskoka in preiskava postala pravnomočna in pripeljala do obtožnice.

Medtem je hrvaška komisija za ugotavljanje navzkrižja interesov ocenila, da ni razloga za postopek proti hrvaškemu premierju Andreju Plenkoviću zaradi ovadbe o domnevnem prekršku pri uporabi vladnega letala.

Komisija je ugotovila, da Plenković maja letos ni uporabil službenega letala v zasebne in strankarske namene, ker je šlo za službeno pot iz Zagreba v Split, kamor je bil kot predsednik vlade povabljen na proslavo ob dnevu mesta. Plenković se je pred tem v Zagrebu udeležil strankarskega shoda HDZ, po uradnem premierskem srečanju v Splitu pa se je udeležil tudi strankarskega shoda v največjem dalmatinskem mestu.