Šolta Svet24.si

Foto: Na priljubljenem hrvaškem otoku z dodatnimi...

Vladivostok Svet24.si

V Vladivostoku aretirali ameriškega vojaka, tja ...

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obsojena Sudanka za zdaj na varnem na veleposlaništvu ZDA

Deli na:
Obsojena Sudanka za zdaj na varnem na veleposlaništvu ZDA

Foto: Reuters

Sudanka, ki so jo domovini obsodili na smrt zaradi poroke s kristjanom, se trenutno nahaja v prostorih ameriškega veleposlaništva v Kartumu. Prizivno sodišče je njeno smrtno obsodbo razveljavilo in jo izpustilo iz zapora, vendar pa so jo znova aretirali na letališču, domnevno zaradi nezakonitih dokumentov.

New York Times poroča, da so 27-letna Meriam Ibrahim Ishag, njen mož Daniel Wani in oba otroka na varnem v ameriški ambasadi. Za vstop v ZDA imajo urejene vse potrebne dokumente, Američani pa se zdaj pogajajo z vlado Sudana, da družini dovoli odhod iz države.

Ishagova je bila rojena očetu muslimanu in materi kristjanki, pri kateri je tudi odraščala in se nikoli v življenju ni počutila muslimanke. Kljub temu jo je islamsko sodišče v Kartumu sredi maja obsodilo na smrt zaradi apostazije oziroma poroke s pripadnikom druge vere. Sodišča, kot kaže, poroke njene matere in očeta niso zaznala.

Po hudem ogorčenju iz vsega sveta so se sudanske oblasti spametovale in prizivno sodišče je v ponedeljek razveljavilo obsodbo in ukazalo žensko, ki je v zaporu rodila hčerko, izpustiti na prostost. Naslednji dan so skušali poleteti na varno, vendar pa so jih vse pridržali zaradi dokumentov. Njen mož Daniel Wani je Američan s poreklom iz Južnega Sudana in tudi ona je imela potni list Južnega Sudana.

Sudanske oblasti so nato najprej okregale veleposlanika južne države in vršilca dolžnosti veleposlanika ZDA, nato pa družino po dveh dneh le izpustile v varstvo Američanom. Zdaj se pogajajo za novo dovoljenje za odhod iz države, skrivati pa se morajo pred družinskimi člani obsojenke, ki ji grozijo s smrtjo.