Peter Grk Svet24.si

Čez pet do deset let bodo razmere v mednarodni ...

Will Smith Svet24.si

Will Smith z eno potezo potopil 80-milijonski ...

1664402112-20052007-40be20da136e9c7d371b8dedd0c3f276 Necenzurirano

Kaj so govorili Pahor, Lahovnik, Janša & co., ko ...

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

doncic-biserka-petrovic Ekipa24.si

Do solz! Mama Dražena Petrovića prišla do ...

Foto 3 Revija Stop

Erika Pečnik Ladika: Šolski sistem je tako na ...

ales kranjc andreja 24 mm Ekipa24.si

Aleš Kranjc in boj s kruto boleznijo: Zdravniki ...

Svet

Obsodbe atentata, Orban in Netanjahu molita za Trumpa

Deli na:
Obsodbe atentata, Orban in Netanjahu molita za Trumpa

Viktor Orban in Donald Trump - Foto: Profimedia

Svetovni voditelji obsojajo poskus atentata na bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa, do katerega je prišlo med njegovih predvolilnim zborovanjem na podeželju ameriške zvezne države Pensilvanije. Med poskusom atentata je bila ubita oseba, ki se je udeležila zborovanja, dve pa sta bili ranjeni. Trumpa je krogla oplazila po desnem ušesu.

Tiskovna agencija AFP navaja, da so predsedniki držav in vlad obsodili politično nasilje in izrazili podporo prizadetim med strelskim napadom.

Ameriške televizije poročajo, da je atentator streljal s strehe poslopja, ki je bilo izven zavarovanega območja Trumpovega zborovanja na prostem. Tajna služba je sporočila, da je atentatorja ubila.

"Znova smo priča nesprejemljivemu nasilju nad političnimi predstavniki," je sporočil visoki predstavnik EU za zunanjo in varnostno politiko Josep Borell.

Britanski premier Keir Starmer je izrazil zaprepaščenje nad šokantnimi prizori in sporočil, da politično nasilje nima prostora v naših družbah v nobeni obliki.

Madžarski predsednik Viktor Orban in velik zaveznik Trumpa je omenil temne čase in dejal, d amisli na Trumpa in moli zanj.



Argentinski predsednik Javier Milei je za atentat obtožil mednarodno levico. "V paniki zaradi porazov na volitvah se zatekajo k terorizmu, da vsilijo svojo nazadnjaško in avtoritarno agendo," je dejal.

Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva je dejal, da morajo strelski napad ostro obsoditi vsi branilci demokracije in političnega dialoga.

AFP navaja med drugim tudi indijskega premierja Narendro Modija, ki je izrazil globoko zaskrbljenost zaradi napada na njegovega prijatelja Trumpa.

Avstralski premier Anthony Albanese je izrazil olajšanje, da je Trump na varnem in dejal, da v demokratičnem procesu ni prostora za nasilje.

Napad je obsodil tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki je izrazil šok zaradi očitnega napada na predsednika Trumpa in dejal, da moli za njegovo varnost in hitro okrevanje.