901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obsodba hrvaških udbovcev je šokirala njunega zaščitnika Milanovića

Deli na:
Obsodba hrvaških udbovcev je šokirala njunega zaščitnika Milanovića

Foto: Arhiv Reporterja

Vodja hrvaških socialdemokratov (SDP), nekdanji premier Zoran Milanović je šokiran zaradi obsodbe bivših pripadnikov jugoslovanske varnostne službe in kasneje tudi hrvaških obveščevalcev Josipa Perkovića in Zdravka Mustača, ki ju je sodišče v Münchnu danes obsodilo na dosmrtni zapor. Izrazil je obžalovanje, da jima niso sodili na Hrvaškem.

Sodišče v Münchnu je Perkoviću in Mustaču dosmrtni zapor dosodilo, ker ju je spoznalo za kriva pomoči pri umoru hrvaškega izseljenca Stjepana Đurekovića v Nemčiji leta 1983. "Šokiran sem nad sodbo," je v odzivu dejal Milanović.

"Če je to res, sta ta dva človeka dobila najblažjo možno kazen. Žal mi je, da se o tem ni odločalo na Hrvaškem," je dodal po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina.

Perković in Mustač sta bila po osamosvojitvi Hrvaške tudi visoka uradnika hrvaških obveščevalnih služb in Milanović je danes med drugim dejal, da je šokiran, ko vidi, da sta človeka, ki sta (prvemu predsedniku neodvisne Hrvaške in predsedniku HDZ) Franju Tuđmanu priskrbela potni list, ki sta uživala njegovo zaupanje ter zaupanje (sedaj že tudi bivšega predsednika HDZ Tomislava) Karamarka in ki sta bila med ustanoviteljema HDZ, sedaj prikazana kot udbaška eksekutorja.

"Znano je, da sem se in da se bom tudi v prihodnje zavzemal za enakopravno obravnavo hrvaških državljanov, ko se jih izroča, še posebej, ko gre za tako občutljive stvari. Šokiran sem nad sodbo. Povsem iskreno. Nisem verjel, da so takšni ljudje bili najbližji sodelavci ustanoviteljev HDZ," je še dejal Milanović.

Milanović je na premierskem položaju nasprotoval izročitvi Perkovića in Mustača Nemčiji, tudi z zakonom, ki je bil bolj znan kot "lex Perković". Na koncu je Hrvaška pod diplomatskim pritiskom Nemčije in Evropske komisije razveljavila sporni zakon.

V HDZ se na sodbo v Münchnu za zdaj niso odzvali, v stranki Most pa so jo pozdravili in poudarili, da obsojajo vse zločine totalitarnih režimov.