Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obrambni minister ZDA Esper nasprotuje Trumpovi ideji, da bi proteste zatrl z vojsko

Deli na:
Obrambni minister ZDA Esper nasprotuje Trumpovi ideji, da bi proteste zatrl z vojsko

V ZDA se nadaljujejo protesti. - Foto: Reuters

Ameriški obrambni minister Mark Esper je dejal, da ne podpira uporabe aktivnih enot ameriške vojske za zatiranje protestov po ZDA, kar je v nasprotju z izjavami vrhovnega poveljnika vojske predsednika ZDA Donalda Trumpa. Esper meni, da bi takšna rešitev prišla v poštev le kot skrajni izhod v sili v najresnejših primerih.

"Trenutno nismo tam in ne podpiram obuditve zakona proti vstaji," je dejal minister za obrambo, ki je že v torek razložil, da se ni zavedal, da ga bo Trump skupaj z načelnikom štaba združenih poveljstev Markom Milleyjem v ponedeljek uporabil kot statista za fotografiranje s svetim pismom po napadu na mirne protestnike pred Belo hišo.

Trump je ukazal razgnati protestnike, da se je lahko sprehodil do bližnje episkopalne cerkve sv. Janeza in se tam fotografiral s svetim pismom v roki. Naslednji dan je skupaj s prvo damo Melanio Trump izvedel podoben podvig pred nacionalnim svetiščem Janeza Pavla II., kjer sta se fotografirala pred spomenikom nekdanjemu papežu. Melania Trump kljub Trumpovi pobudi ni uspela ali hotela spraviti na usta nasmeška.

Trumpovo izkoriščanje cerkve in vere za politične namene je obsodila episkopalna cerkev v ZDA kot tudi washingtonski nadškof Wilton Gregory. "Papež Janez Pavel II. je branil človeško dostojanstvo in zanesljivo ne bi podpiral uporabe solzivca in drugih sredstev za utišanje, razprševanje ali zastraševanje ljudi za fotografiranje pred krajem čaščenja in miru," je izjavil Gregory, ki bo kmalu postal šele prvi temnopolti kardinal v ZDA.



Trumpovi podvigi so sprožili splošno ogorčenje razen v ožjem krogu svetovalcev Bele hiše, kjer so to proslavljali. Največ kritik leti iz vrst upokojenih častnikov ameriške vojske, ki zavračajo zlorabo vojske v politične namene ali za napade na ameriške državljane. Esper je včeraj skušal pojasniti tudi, kaj je mislil, ko je uporabil izraz bojišče med razpravo o zatiranju nasilja na ameriških ulicah. "To je nekaj, kar redno uporabljamo, gre za del našega vojaškega izrazoslovja, s katerim sem odraščal. Ne gre za izraz proti ljudem. Ko pogledam nazaj, bi seveda uporabil drugo besedo," je dejal Esper.

ZDA je zajel val protestov in spopadov s policijo ter ropanji in uničevanjem lastnine po še enem v vrsti primerov policijskega nasilja v ZDA. Beli policist je pred tednom dni v Minneapolisu pred kamerami toliko časa pritiskal s kolenom na vrat temnopoltega osumljenca Georgea Floyda, dokler ta ni izdihnil. Izbruh protestov je po svojem obsegu in intenzivnosti presenetil vse, še najbolj pa Trumpa, ki je deležen obtožb, da s svojimi izjavami povečuje napetosti, namesto da bi jih pomagal miriti.

"Floydova smrt je grozljiv zločin. Policisti, ki so bili na kraju dogodka, morajo odgovarjati za umor. To je tragedija, ki se prevečkrat ponavlja. Z globokim sočutjem želim izraziti sožalje družini in prijateljem Georgea Floyda v svojem imenu in v imenu Pentagona. Rasizem v ZDA je realnost in moramo storiti vse, da to priznamo, se s tem soočimo in ga izbrišemo," je dejal minister za obrambo ZDA.