pištola Svet24.si

V Mariboru so po sporu med 56-letnikom in ...

prometna-nesreča, avto Svet24.si

Foto: V Radečah z avtom s ceste in na streho

1713869038-dsc7853-01-1713868842327 Necenzurirano

Tretja os: Dars izločil Turke, ki gradijo ...

profimedia-0889566307 Reporter.si

Trump preživel poskus atentata, napadalec ...

doncic Ekipa24.si

Uau! Dončiću v roke ena od najprestižnejših ...

Žan Videc, Martina Revija Stop

V zakulisju MMS

lora klinc primoz roglic 19 Ekipa24.si

Soproga Primoža Rogliča je po njegovem odstopu ...

Svet

Oboževalci bi britanski kraljici kupili novo jahto

Deli na:

Oboževalci britanske kraljice Elizabete II. bi monarhinji ob diamantnem jubileju vladanja kupili novo jahto. V ta namen je neka skupina zagnala kampanjo zbiranja sredstev pod sloganom "Jahta ali ne", v okviru katere lahko kraljičini oboževalci podarijo sredstva za nakup nove jahte ali za humanitarne dejavnosti, ki jih podpira Elizabeta II.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, namerava skupina zbrati okoli 60 milijonov funtov (75 milijonov evrov) za nakup "ene od sto najboljših jaht na svetu", ki bi jo kraljici in njenemu soprogu, princu Philipu, podarili prihodnje leto. Plovilo naj bi kraljevi par uporabljal zase, pa tudi za humanitarne dejavnosti.

"To je velik izziv. Bistvo je, da ljudje dajo darilo kraljici v letu njenega jubileja," je za AFP dejala predstavnica akcije Elaine Skinner.

Kraljica je že imela jahto Brittania, ki pa so jo leta 1997 "upokojili". Elizabeta II. je ob slovesu od priljubljene jahte celo zajokala, poroča AFP.

Britanski minister za izobraževanje Michael Glove je že januarja predlagal, da bi Britanci lahko kraljici ob 60. obletnici njenega vladanja podarili novo jahto. To je v javnosti, ki se sooča z ostrimi varčevalnimi ukrepi, vzbudilo nezadovoljstvo. Tiskovna predstavnica premiera Davida Camerona Marina Johnson je sicer že zavrnila namige, da iz davkoplačevalskega denarja kupili jahto za kraljico.

Jahta v okviru projekta Admiralska ladja Commonwealtha naj bi stala okoli sto milijonov funtov (125 milijonov evrov), uporabljali pa bi jo tudi za razvojne in trgovinske misije v 54 dežel Britanske skupnosti narodov. "Ta jahta bi imela enak namen kot Brittania, vendar bi bil morda nekoliko manjši poudarek na kraljevi družini, saj mislim, da ljudje danes niso naklonjeni ideji kraljeve jahte," je pojasnila Johnsonova.