pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obeta se prvi El Nino v šestih letih, ki bi lahko vplival tudi na cene hrane

Deli na:
Obeta se prvi El Nino v šestih letih, ki bi lahko vplival tudi na cene hrane

Foto: Reuters

Po napovedih vremenoslovcev se letos obeta prvi El Nino v šestih letih, ki naj bi nekaterim predelom sveta prinesel poplave, drugim pa sušo. Čeprav še ni znana njegova moč, strokovnjaki že svarijo, da bi lahko močan El Nino vplival na cene hrane.

Zaradi močnega El Nina bi se tako lahko zvišale cene riža, kave, sladkorja in kakava, opozarjajo znanstveniki, poroča britanska medijska mreža BBC. Po nekaterih napovedih, naj bi bilo 70 odstotkov možnosti, da se razvije zmeren El Nino.

"Zgodovinsko gledano je imela večina Ninjev globalni vpliv na cene hrane," je dejal Nick Klingaman z britanske univerze Reading. Dodal je, da se cene zaradi El Nina povprečno povečajo za od pet do deset odstotkov.

Po napovedih naj bi se učinek El Nina že razvijal na območju Pacifika, zaenkrat pa je še prezgodaj reči, kakšna bo njegova moč. Kot napovedujejo vremenoslovci, bi lahko v začetku junija na območju Indije in Zahodne Afrike padlo manj dežja. Kakšne bodo posledice za Evropo in Veliko Britanijo, je še težje napovedati, bi pa lahko na Otoku prišlo do mrzlih in suhih zim.

Kot danes poroča britanski časnik Financial Times, strokovnjaki pravijo, da je letos pri El Ninu neobičajno to, kako zgodaj se je začel razvijati. Temperatura gladine morja so ponekod že za 1,5 stopinje Celzija višje od pričakovane, kar se tako zgodaj ni zgodilo pri nobenem El Ninu po letu 1987.

Zmerno močan El Nino je leta 2002 v Indiji povzročil bolj suho monsunsko obdobje, kot običajno, zaradi česar je bil npr. uničen pridelek indijskih oreščkov in riža. El Nino pred petimi leti je povzročil slabo monsunsko obdobje v jugovzhodni Aziji, sušo na jugu Avstralije, Filipinih in Ekvadorju, snežne meteže v ZDA, vročinski val v Braziliji in ekstremne poplave v Mehiki.

Eric Guilyardi z univerze Reading ob tem opozarja, da je vsak "El Nino drugačen, tako da so tudi posledice drugačne".

El Nino je vremenski pojav, ki segreva površino Tihega oceana in s tem vpliva na vreme po vsem svetu.