Revija Reporter
Svet

Poročilo: Obamova administracija je financirala Soroseve aktivnosti v Albaniji

Reporter

5. apr. 2018 10:44 Osveženo: 10:45 / 05. 4. 2018

Deli na:

Ameriški State department je za časa predsednikovanja Baracka Obame z denarjem ameriških davkoplačevalcev financiral levičarsko organizacijo, ki jo podpira razvpiti milijarder George Soros, trdi konservativna ameriške organizacija Judicial Watch.

Organizacija se pri tem opira na 32 strani dokumentov, ki jih je pridobila s tožbo zoper zunanje ministrstvo in ameriško agencijo za mednarodni razvoj (USAID).

Sredstva USAID-a so bila v okviru kampanje Justice for All (Pravica za vse) poslana levičarski Sorosevi organizaciji East West Management Institute. V letu 2016 je organizacija tako dobila 8,8 milijona dolarjev.

Projekt Justice for All je bil namenjen večanju učinkovitosti in transparentnosti sodišč v Albaniji ter krepitvi zaupanja državljanov v pravosodje. A Judicial Watch trdi, da je bil denar porabljen za to, da je socialistični albanski vladi pomagal še okrepiti nadzor nad sodišči.

USAID je zanikala, da bi agencija financirala tudi Sorosevo fundacijo Open Society v Albaniji, a Judicial Watch pravi, da pridobljeni podatki kažejo na drug pereč problem. Open Society naj bi vplivala na to, komu v Albaniji bodo šla sredstva ameriške vlade, kajti State department se je pri razdeljevanju denarja zanašal na mnenje Soroseve fundacije.

Ameriško veleposlaništvo v Tirani je tudi finančno podprlo dve raziskavi o reformi pravosodja, ki jo je v Albaniji izvedla Open Society.

Lani je skupina šestih ameriških senatorjev od tedanjega ameriškega državnega sekretarja Rexa Tillersona zahtevala, da razišče očitke, da ameriška vlada z denarjem davkoplačevalcev podpira Sorosa v Albaniji.

Judicial Watch je lani poročala, da Soros z denarjem ameriške vlade destabilizira Makedonijo.