franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama želi 3,7 milijarde dolarjev zaradi krize s priseljenimi otroki

Deli na:
Obama želi 3,7 milijarde dolarjev zaradi krize s priseljenimi otroki

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je včeraj zaprosil kongres za 3,7 milijarde dolarjev izrednih sredstev za spopadanje s krizo množičnega priseljevanja otrok brez spremstva iz držav Latinske Amerike. Republikanci za krizo obtožujejo Obamo, ta pa jih poziva, naj sprejmejo imigracijsko reformo.

Od oktobra lani je mejo z ZDA prečkalo kar 50.000 otrok brez spremstva staršev ali skrbnikov. Nekateri so na poti celo umrli. Večinoma prihajajo iz Gvatemale, Hondurasa in Salvadorja, kjer vlada hudo nasilje uličnih tolp, obenem pa se med ljudmi širijo govorice, da lahko gredo čez mejo, ker jih oblasti ZDA ne bodo pošiljale nazaj.

Otroci se želijo v ZDA pridružiti staršem in oblasti jim to omogočijo, vendar pa otroke najprej zbirajo v posebnih centrih in ugotavljajo njihovo identiteto ter jim iščejo starše ali sorodnike v ZDA. Potem, ko to ugotovijo jih predajo staršem, ki so z njimi, dokler traja postopek pred imigracijskimi sodišči.

Otroke iz srednje Amerike ZDA zaradi drugačnega zakona težje pošljejo nazaj v domovine, kot na primer mehiške otroke. ZN so opozorili ZDA naj te otroke obravnavajo kot begunce, ne pa kot nezakonite priseljence, republikanci želijo izgon vseh nezakonitih priseljencev in njihovih otrok, Obama pa se je znašel v precepu.

Celovita imigracijska reforma, ki bi lahko odpravila tudi trenutni velik problem otrok brez staršev, je za letos mrtva. Republikanska večina v predstavniškem domu predloga zakona, ki ga je potrdil senat, noče dati na glasovanje in Obama je napovedal, da bo položaj reševal z izvršnimi ukazi.

Vendar pa je vladanje na takšen način zelo omejeno in problema otrok brez staršev ne bo rešilo. Kongres je tisti, ki odloča o proračunski porabi in Obama ga sedaj nujno potrebuje.

Čeprav še vedno vztraja, da ne bo izganjal ljudi, ki so v ZDA prišli kot otroci s svojimi starši, pa obenem želi dodaten denar, da pospeši vračanje domov otrok, ki sedaj množično prehajajo mejo brez spremstva staršev.



Zbirni centri so nabito polni in Obama potrebuje denar za dodatne. Od kongresa želi tudi zeleno luč za povečanje kazni za tihotapce otrok in več denarja za zaposlitev novih imigracijskih sodnikov ter varnostne ukrepe na meji.

Obama prosi kongres za 1,1 milijarde dolarjev, ki bodo šli ministrstvu za domovinsko varnost za povečanje zmogljivosti zbirnih centrov, za pospešeno odstranjevanje odraslih z otroci in pospešitev pregona odraslih, ki jemljejo otroke s seboj čez mejo na nezakonit način.

Dodatnih 433 milijonov dolarjev bo šlo carinski in mejni službi ZDA za nadure agentom, za širitev prostorov za pridržanje otrok, dokler so v varstvu te službe in za povečan nadzor na meji z Mehiko tudi z dodatnimi brezpilotnimi letali.

Obama želi 64 milijonov dolarjev za zaposlitev dodatnih imigracijskih sodnikov in druge potrebe v smeri pospešitve reševanja primerov. Z Novimi sodniki in denarjem bodo sposobni na leto rešiti od 55.000 do 75.000 primerov. Nekateri bodo izgnani, nekaterim pa bo dovoljeno ostati v ZDA.

Največ denarja pa bo dobilo ministrstvo za zdravstvo in socialo ZDA in sicer 1,8 milijarde dolarjev za skrb za nezakonito priseljene otroke brez staršev. Otroke najprej zbirajo v centrih carinske in mejne službe, nato pa jih predajo v centre za katere skrbi ministrstvo za zdravstvo in socialo.

Republikanci vztrajajo, da je za problem kriv Obama in ga pozivajo, naj si pride na mejo ogledat, kako hud je položaj. Obama pozive zavrača, vendar pa se je v sredo pripravljen srečati z vsemi, ki to želijo, ko bo obiskal Teksas, kjer bo zbiral denar za politične kampanje demokratov. Udeležbo je potrdil eden največjih kritikov Obame guverner Teksasa Rick Perry.