pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama umika Rusijo s seznama držav s trgovinskimi ugodnostmi

Deli na:
Obama umika Rusijo s seznama držav s trgovinskimi ugodnostmi

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je obvestil kongres, da je črtal Rusijo s seznama držav z določenimi trgovinskimi ugodnostmi. Uradno zaradi tega, ker je Rusija sedaj že razvita država in ne potrebuje pomoči, namenjene državam v razvoju.

Obama je Rusijo umaknil iz splošnega sistema preferenc (GSP), ki državam v trgovanju z ZDA zagotavlja nižje carine in druge ugodnosti. Obama je kongres obvestil, da GSP lahko uživajo le države v razvoju, Rusija pa je sedaj gospodarsko že dovolj razvita. Ruski izvoz v ZDA bo po novem deležen normalnih carin, kot velja za vse razvite države brez posebnih prostotrgovinskih sporazumov z ZDA.

To pomeni, da bo ruski izvoz sedaj dražji. Leta 2012 je imela Rusija zaradi GSP okoli 544 milijonov vredne ugodnosti. ZDA so takrat v okviru GSP uvozile brez carin za 19,9 milijarde dolarjev blaga. Obamov ukrep glede Rusije začne veljati v 60 dneh od obvestila kongresu.

ZDA bi sicer Rusijo črtale s seznama GSP 1. januarja 2016, ker ji je Svetovna banka lani povišala status. Tiskovna predstavnica sveta za nacionalno varnost Caitlin Hayden je dejala, da ruska politika do Ukrajine ni neposredno povezana z GSP, vendar pa je prav zaradi nje sedaj pravi trenutek za umik ugodnosti.