irena pan 1 Dobra karma

Znana novinarka verjame, da obstaja še veliko ...

lidija bačič7 Svet24.si

FOTO: Lidija Bačić objavila vročo fotografijo ...

jansa otroci urska insta Reporter.si

Kdo pri Janševih skrbi za otroka, ko Urška ...

testiranje, bris, koronavirus Svet24.si

Znane ponedeljkove številke, toliko novih ...

janez jansa pf1 Necenzurirano

Za Janševo vlado je najprej ekonomija, potem ...

alenka-dovžan Odkrito.si

Nekdanja legenda belih strmin je prava upokojenka

ugodno-oddam-sina-adnan-avdić Njena.si

Ugodno oddam sina: Kaj se je zgodilo z Adnanom?!

Svet

Obama: Trayvon Martin bi bil lahko jaz pred 35 leti

Deli na:
Obama: Trayvon Martin bi bil lahko jaz pred 35 leti

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je včeraj dejal, da bi pred 35 leti lahko on bil Trayvon Martin. To je dejal v prvem komentarju po skoraj tednu dni, ko je floridska porota z oprostilno sodbo varnostnika Georgea Zimmermana, ki je lani ubil 17-letnega temnopoltega Martina, razburila ZDA.

"Ko je bil Trayvon Martin ubit, sem rekel, da bi to lahko bil moj sin. Na drug način sem rekel, da bi Trayvon Martin lahko bil jaz pred 35 leti," je dejal Obama v prvem odzivu na razsodbo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Obama je dodal, da je le malo temnopoltih moških v ZDA, ki niso doživeli ocenjevanja glede na raso in da bolečina, ki jo temnopolti Američani čutijo glede tega primera, izvira iz tega, da so nanj gledali skozi izkušnje in zgodovino. Zavedajo se tudi rasne neenakosti pri izvajanju kazenske zakonodaje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zimmerman je 26. februarja lani v Sanfordu pri Orlandu ustrelil Martina, ki se je vračal iz trgovine domov. Najstnik se je soočil s Zimmermanon in ga vprašal, zakaj ga zasleduje, zapletla sta se v pretep, Zimmerman je izvlekel pištolo in Martina ubil.

Floridska porota je Zimmermana minulo soboto oprostila, pri čemer je sledila zakonu, ki dovoljuje uporabo smrtonosne sile v primeru občutka ogroženosti.Oprostilni sodbi so sledili množični protesti po ZDA, več kot milijon ljudi pa se je podpisalo pod peticijo z zahtevo, da pravosodno ministrstvo ZDA preganja Zimmermana po zvezni zakonodaji zaradi kršenja državljanskih pravic Martina.

V nepričakovanem nastopu pred novinarji se je Obama včeraj poklonil dostojanstvu Martinovih staršev in opozoril, da bi zatekanje k nasilju po razsodbi floridske porote zmanjšalo dostojanstvo njegove smrti.

Pozval je tudi k reviziji spornih zakonov, kot je omenjeni zakon na Floridi, ki dovoljuje uporabo smrtonosne sile v primeru občutka ogroženosti.

Pozval je še k boljšemu urjenju varnostnih sil na državni in lokalni ravni, da bi zmanjšali nezaupanje v sistem, do katerega sedaj včasih prihaja.

Loading...