nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama prihaja v Kenijo

Deli na:
Obama prihaja v Kenijo

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama bo danes odpotoval na svoj prvi obisk Kenije, odkar je na predsedniškem položaju. V Keniji bo v petek in soboto, v nedeljo pa bo obiskal še Etiopijo.

Obama zaradi varnosti ne bo obiskal vasi Kogelo na zahodu Kenije, kjer je bil rojen njegov oče Barack Obama starejši, ki je tam tudi pokopan. V vasi še vedno živi veliko članov afriške družinske veje ameriškega predsednika, vendar bo Obama oba dva dneva v kenijski prestolnici Nairobi, kjer se bo srečal s predsednikom Uhurom Kenjato, sinom prvega predsednika Kenije Joma Kenjate.

Uhuru Kenjata je bil izvoljen na položaj leta 2013, Obama pa Kenije predlani med afriško turnejo ni obiskal, ker je bil Kenjata še vedno pod obtožnico Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) zaradi podžiganja etničnega nasilja leta 2007.

Obtožnico je sodišče umaknilo, tako da je bila premagana ovira za obisku Obame, ki se bo v Nairobiju udeležil globalnega podjetniškega vrha s 1400 udeleženci, na katerem bo tudi imel govor. V Nairobiju se namerava sestati tudi s predstavniki civilne družbe. Varnostni ukrepi so zelo ostri, nenazadnje zaradi tega, ker v Keniji deluje Al Šabab, somalijska milica povezana s teroristično mreže Al Kaida.

Obama je Kenijo prvič obiskal pred 30 leti, ko so mu na letališču izgubili kovček. Tokrat prihaja s svojim letalom v državo, kjer ulice in šole nosijo njegovo ime, ponosni starši pa z njim tudi krstijo svoje otroke. Kenijci imajo Obamo radi, čeprav jih kot predsednik ZDA še ni obiskal.

V Etiopiji se bo ameriški predsednik srečal z voditelji države, obiskal pa bo tudi sedež Afriške unije v Adis Abebi. To bo prvi obisk ameriškega predsednika.