Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama pomilostil prazničnega purana in njegovega namestnika

Deli na:
Obama pomilostil prazničnega purana in njegovega namestnika

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je včeraj nadaljeval tradicijo, ki jo je pred 66 leti začel Harry Truman, in je dan pred zahvalnim dnevom pred praznično mizo v obliki pečenke z uradno pomilostitvijo rešil purana Pokovko in njegovega namestnika Karamelo. Purana bosta dočakala naravno smrt.

"Pokovki dajem polno odrešitev pred omako iz brusnic," je v prisotnosti hčerk Sashe in Malie izjavil Obama in v šali pohvalil oba zmagovalca "Iger lakote", s čimer je mislil na popularni film.

Za pomilostitev se je potegovalo 80 puranov, izbirali pa so šolski otroci preko družbenih spletnih omrežij. Pomilostitve se je udeležil tudi predsednik ameriške Nacionalne puranje zveze John Burkel s soprogo in njunimi petimi otroci, ki so skupaj redili purane na farmi v kraju Badger v Minnesoti.

Pomiloščena purana se bosta odpravila na počitnice na posestvo prvega predsednika ZDA Georgea Washingtona Mount Vernon, kjer bosta na ogled kot atrakciji do 6. januarja. Potem pa bosta pokoj in smrt dočakala na farmi Turkey Hill v Leesburgu v Virginiji. Njuni predhodniki so se pred leti imeli lepše, saj so jih iz Washingtona pošiljali z letalom v prvem razredu v kalifornijski Disneyland.

Američani zahvalni dan praznujejo danes, vendar pa se praznični dnevi raztegnejo do konca tedna. Ob tem prazniku se spominjajo prvih priseljencev v ZDA, ki so se skupaj s staroselci iz plemena Wampanoag pri Plymouthu s pojedinami zahvaljevali za dobre letine. Omenjeno indijansko pleme začuda ni izumrlo in danes šteje še okoli 6500 članov. Beli priseljenci so namreč s seboj prinesli nove bolezni, ki so skupaj s prilaščanjem ozemlja staroselsko prebivalstvo skoraj iztrebile.



Zahvalni dan je kot praznik, ki se ga slavi zadnji četrtek v novembru, določil predsednik Abraham Lincoln leta 1863. Predsednik Franklin Roosevelt pa ga je potrdil na četrti četrtek v novembru.

V ZDA so letos vzredili 242 milijonov puranov, od katerih bo večina pečenih dabes in postreženih skupaj s tradicionalno omako iz brusnic, sladkim krompirjem in bučno pito.

Američani gredo za praznike domov k družinam in letos se za okoli 40 milijonov potnikov ne obeta nič dobrega, saj je severovzhod ZDA zajelo deževno in snežno neurje, ki povzroča težave na cestah in v letalskem prometu. Zaradi napovedanega močnega vetra je ogrožena tudi velika tradicionalna parada balonov veletrgovine Macy's na Manhattnu. Parada ogromnih balonov različnih oblik se lahko izvaja, če hitrost vetra ne preseže 55 kilometrov na uro.

Veselo bo tudi v Clevelandu, kjer slovenska skupnost preko Hiše slavnih in muzeja polke prireja tradicionalni polka vikend ob zahvalnem dnevu. Letošnje praznovanje, ki se začne danes, traja pa do sobote, bo že 50. po vrsti. Oboževalci polke se bodo lahko zavrteli na plesišču hotela Marriott vsak dan od četrtka, v soboto pa bo v dvorani v Euclidu tudi tradicionalna gala podelitev nagrad polka glasbe.