stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Za praznik si je privoščil "domoljubni" skok čez ograjo Bele hiše

Deli na:
Za praznik si je privoščil "domoljubni" skok čez ograjo Bele hiše

Foto: Reuters

Američani so v četrtek praznovali zahvalni dan in tudi prva družina predsednika Baracka Obame si je v Beli hiši poleg ostalih dobrot privoščila prazničnega purana, ki je teknil, čeprav je prišlo do novega incidenta s skokom čez ograjo Bele hiše in s tem povezanega varnostnega kravala.

Čez ograjo, ki so jo zaradi vrste podobnih incidentov v letošnjem letu malce povišali z ostrimi vrhovi, je skočil možakar, zavit v ameriško zastavo. Po podvigu se je mirno ulegel na travo in počakal, da ga armada agentov tajne službe aretira. Turiste so potem za nekaj časa razgnali in okrepili varnostno prisotnost. Skakalec je bil neoborožen, vendar bo kaznovan.

Drugje po ZDA je bilo mirno, med drugim v New Yorku, kjer je več kot 2500 policistov varovalo 89. izdajo velike parade balonov veletrgovine Macy's z liki iz risank, kot so Hello Kitty, Snoopy, SpongeBob in drugih.

Po lanskoletnih protestih zaradi policijskega nasilja, ko je bila parada odpovedana, so jo letos pripravili tudi v St. Louisu, mirno pa so rajali tudi v Chicagu, kjer so si protestniki proti policijskemu nasilju zaradi lanskoletne usmrtitve najstnika vzeli dan odmora.

Proteste bodo nadaljevali danes po trgovinah, kjer pričakujejo naval kupcev na popuste ob tako imenovanem črnem petku. Tudi črni petek ni več to, kar je bil, saj so ga številne trgovine začele že v četrtek in podaljšale čez vikend.

Med njimi tudi newyorški Macy's, ki je zaposlenim dovolil, da z družinami pojedo purana in ostale sestavine praznične mize vsaj popoldne, do 18. ure, ko so odprli vrata kupcem.

Vrste pred trgovinami so bile, vendar ne tako velike kot prejšnja leta. Razprodaje so se namreč raztegnile skozi celotno praznično obdobje do novega leta in svoje je opravil tudi internet. Tisti, ki se jim ne ljudi tepsti za cenejše računalnike in druge prodajne artikle, jih enostavno naročijo po internetu.

Nacionalno maloprodajno združenje ZDA ocenjuje, da bo do konca tega tedna zapravljalo 135,8 milijona ljudi, kar je približno dva milijona več kot lani. Že v četrtek se je denarja skušalo znebiti 30 milijonov ljudi, danes pa jih bo to storilo še 99,7 milijona. Združenje za celotno praznično nakupovalno sezono pričakuje 3,7-odstotno rast prodaje od lani na skupaj 630,5 milijarde dolarjev.