900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama in Putin se bosta verjetno le pogovorila

Deli na:
Obama in Putin se bosta verjetno le pogovorila

Foto: Reuters

Predsednika ZDA in Rusije Barack Obama in Vladimir Putin nimata predvidena ločenega srečanja ob robu vrha skupine G20 v Sankt Peterburgu, bosta pa kljub temu imela priložnost za pogovor, saj bosta sodelovala na istem zasedanju, je danes dejal Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov, poroča ruska tiskovna agencija Itar-Tass.

Obama bo v Sankt Peterburg prispel danes zgodaj popoldne, vrh pa se bo začel ob 16. uri po lokalnem času. Putin bo imel pred vrhom več dvostranskih srečanj, udeležil se bo tudi sestanka skupine Brics.

Glavni temi vrha G20, ki združuje 20 gospodarsko najpomembnejših držav in EU, sta zagon svetovne gospodarske rasti in zaposlovanje, zakulisne pogovore pa bo zagotovo najbolj obremenjevala Sirija.

Sprva je bilo predvideno dvostransko srečanja Obame in Putina še pred vrhom, a so ga odpovedali zaradi zamere ZDA, ker je Rusija dala azil Edwardu Snowdnu, nekdanjemu pogodbeniku Agencije za nacionalno varnost (NSA).


To se je dogajalo še pred zadnjo zaostritvijo vojne v Siriji, ko je očitno prišlo do uporabe kemičnega orožja, zaradi česar ZDA napovedujejo vojaško posredovanje za kaznovanje režima predsednika Bašarja al Asada.

Ni izključeno, da Obama, ki je odločitev o vojaškem ukrepanju naložil kongresu, ne bo poskusil Putina znova prepričati glede Sirije.

Ta je v sredo zahodne države pozval, naj v Varnostnem svetu ZN predstavijo prepričljive dokaze o domnevnem kemičnem napadu v Siriji. Če bo dokazano, kdo stoji za napadom, je Moskva "pripravljena delovati na najbolj odločen in resen način", je še dejal.

Rusija pa je danes napovedala, da bo na jesenskem zasedanju odbora guvernerjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) prihodnji teden opozorila na nevarnost, da bi ZDA v napadih lahko zadele jedrske raziskovalne reaktorje v Siriji. Moskva je sicer že v sredo opozorila, da bi lahko imeli ameriški napadi "katastrofalne posledice" za jedrsko varnost, če bi zadeli raziskovalni reaktor v predmestju Damska, poroča francoska tiskovna agencija AFP.