Revija Reporter
Svet

Novozelandska premierka Facebooku: Zakaj se teroristov morilski pohod lahko še naprej objavlja?

STA

17. mar. 2019 13:46 Osveženo: 13:50 / 17. 3. 2019

Deli na:

Napadalec z Nove Zelandije Brenton Tarrant.

Twitter

Novozelandska premierka Jacinda Ardern je danes sporočila, da bo od Facebooka in drugih družbenih omrežij zahtevala dodatna pojasnila glede objavljanja posnetka petkovega napada na mošeji v novozelandskem Christchurchu, v katerem je po zadnjih podatkih umrlo 50 ljudi.

"Naredili smo, kar smo lahko, da smo umaknili oziroma skušali umakniti nekatere posnetke, ki so po napadu krožili po spletu," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedala Ardernova. "Vendar je bilo nazadnje odvisno od teh omrežij, da so olajšala umik," je poudarila in dodala, da bodo potrebna dodatna pojasnila.

Dvome, ali trenutna pravila zadostujejo, je izrazil tudi avstralski premier Scott Morrison, iz katerega države je prihajal domnevni napadalec. Podjetja so po njegovih besedah sodelovala vse od napada. "Moram pa na žalost reči, da je sposobnost, da bi v celoti pomagala, zelo omejena," je povedal.

Poudaril je še, da so dobili zagotovila, da ko je posnetek odstranjen, sistem onemogoči, da bi se znova pojavil. "Očitno je, da se to ni zgodilo," je poudaril.

Napadalec Brenton Tarrant je svoj napad prenašal v živo prek Facebooka, nakar ga je to družbeno omrežje odstranilo. Vendar pa so uporabniki spleta 17-minutni video nato delili na Youtubu in Twitterju, ki sta ga skušali umakniti.

Na novozelandskem predstavništvu Facebooka so zagotovili, da ves čas odstranjujejo nasilno vsebino. "V prvih 24 urah je bilo po vsem svetu odstranjenih 1,5 milijona posnetkov, od tega jih je bilo 1,2 preprečenih že ob nalaganju na splet," je so povedali.