pomlad Svet24.si

Tedenski horoskop: Čas je za razmislek, kje lahko...

annie-charlotte Svet24.si

25-letnica v razmerju z dvema moškima: "Ne varam,...

ukc ljubljana m24 sr Necenzurirano

Sum prirejanja razpisov v UKC: šef IT v službo k...

hisa mojca pasek setinc mile-pl015 Reporter.si

Skrivnost elitne vile za pol milijona: kako sta si...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

Thomas naj bi vedel preveč Odkrito.si

Je pokojni Kingston vedel, kaj je narobe s Kate?

doncic Ekipa24.si

Uau! To je ta nora Dončićeva trojka, ki je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Erdogan grozi "protimuslimanskim Avstralcem": Vrnili vas bomo v krstah

Deli na:
Erdogan grozi "protimuslimanskim Avstralcem": Vrnili vas bomo v krstah

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan ima zdaj skoraj neomejeno moč.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je dejal, da je bil teroristični napad v novozelandskem Christchurchu, ki ga je izvedel avstralski desničarski skrajnež, del napada na Turčijo in islam, zagrozil pa je tudi Avstralcem, "da jih bodo vrnili v krstah". To je močno razburilo avstralskega premierja Scotta Morrisona.

Morrison je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ocenil, da so bile Erdoganove izjave nevarne in zelo žaljive. Opozoril je, da bodo preučili vse vidike odnosov s Turčijo. Na zagovor so poklicali tudi turškega veleposlanika v Canberri.

Erdogan je sicer v okviru predvolilne kampanje uporabil tudi video posnetke iz napada v Christchurchu, ko je avstralski desničarski skrajnež v napadu na dve tamkajšnji mošeji ubili 50 vernikov, še več deset pa jih je ranil.

Erdogan je napad opisal kot del napada na Turčijo in islam, hkrati pa je ocenil, da se v Avstraliji krepi protimuslimansko razpoloženje. A ob tem je vsem "protimuslimanskim Avstralcem", kakršen je napadalec v Christchurchu, zagrozil, da jih bodo poslali nazaj v krstah kot njihove dedke z Galipolija.

Bitka za Galipoli je bila neuspešna pomorska in kopenska vojaška operacija sil antante med prvo svetovno vojno, da bi se prebili skozi Dardanele. V bitki proti Turkom je padlo še posebej veliko število Avstralcev in Novozelandcev, ki so bili tedaj del britanskega imperija. Ubitih je bilo več kot 8000 Avstralcev, Galipoli pa je še danes eden ključnih dogodkov za avstralsko zgodovino.