mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Novoletni poslanici Angele Merkel in Nicolasa Sarkozya

Deli na:
Novoletni poslanici Angele Merkel in Nicolasa Sarkozya

Foto: Reuters

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy, ki se bo čez štiri mesece na predsedniških volitvah verjetno potegoval za nov mandat, je Francoze v leto 2012 popeljal z besedami, da bo to leto polno nevarnosti. Usoda Francije bo po njegovih besedah zelo negotova. Nemška kanclerka Angela Merkel je v novoletni poslanici opozorila, da bo leto 2012 zahtevno, še posebej za območje evra. Ena najpomembnejših političnih figur v Evropi kljub temu ostaja optimistična. "Evropa bo na koncu iz krize izšla močnejša, kot je bila ob njenem začetku," je dejala.

"Nemčiji gre dobro, čeprav bo prihodnje leto zagotovo težje od leta 2011," je Merklova po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala v govoru, ki ga bo nemška televizija predvajala danes zvečer.

Spomnila je, da je letošnje leto zaznamovalo več pomembnih dogodkov, med drugim nemiri v arabskem svetu in jedrska katastrofa na Japonskem. V težavah se je znašla tudi Evropa. "Zaradi dolžniške krize smo še vedno v primežu negotovosti," je dejala.

Merklova je ob tem stopila v bran EU. Med prednostmi, ki jih je v minulih 50 letih prinesla evropska povezava, je naštela: "Mir, svoboda, pravičnost, človekove pravice in demokracija." Čeprav bo pot okrevanja, ki čaka Evropo, dolga, je kanclerka prepričana, da bo stara celina iz krize izšla močnejša.

"Verjemite, da počnem vse za to, da bi okrepili evro. Vendar bo to mogoče le, če se bo Evropa naučila lekcij iz preteklosti," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejala Merklova. Skupna evropska valuta bo po njenem mnenju resnično uspešna, če se bo sodelovanje v Evropi okrepilo.

Optimistična je tudi glede Nemčije. "Imamo dobre razloge za to, da smo optimistični," je dejala ter spomnila na visoko konkurenčnost nemškega gospodarstva ter nizko stopnjo brezposelnosti. Nemčija naj bi v letu 2012 sicer beležila le 0,5- do enoodstotno rast bruto domačega proizvoda, medtem ko za letos pričakujejo triodstotno rast.

Vse prej kot gotova je tudi Sarkozyjeva prihodnosti na čelu države, saj javnomnenjske raziskave v primeru, da bo na volitvah 22. aprila kandidiral za predsedniški položaj, večjo priljubljenost pripisujejo njegovemu najresnejšemu protikandidatu, socialistu Francoisu Hollandeu.

"Dogajanje po svetu kaže, da bo leto 2012 polno tveganja, a tudi priložnosti. Polno upanja, če se bomo znali soočiti z izzivi. Polno nevarnosti, če bomo obstali," je Sarkozy opozoril Francoze v sobotni novoletni poslanici.

Izviti se iz krize, oblikovati nov razvojni model, zasnovati novo Evropo so po Sarkozyjevih besedah le nekateri od izzivov, s katerimi se bo potrebno soočiti.

Usoda Francije se lahko zopet obrne, je opozoril Sarkozy in priložnost izkoristil za predstavitev prioritet, ki jih bo zagovarjal na čelu države, če bo ponovno izvoljen. Zavzemal se bo za borbo proti brezposelnosti in ne bo dovolil, da francosko politiko določa finančni sektor, je poudaril in okaral vlado, ki je po njegovem mnenju ugled na trgu neupravičeno postavljala pred dobrobit državljanov.

Novih varčevalnih ukrepov Francija ne bo sprejemala, je še zagotovil Sarkozy, pod vlado katerega je Francija v zadnjih mesecih sprejela paketa varčevalnih ukrepov, težka 72 milijonov evrov.

"(Predsedniška) kampanja se je začela," je Sarkozyjevo novoletno poslanico danes označil francoski časnik Le Journal du Dimanche, četudi Sarkozy svoje kandidature na volitvah uradno še ni potrdil.

Pred iztekom leta 2011 pa je Francoze nagovoril tudi Hollande, ki je opozoril, da Sarkozy pogosto igra na karto strahu in svoje podpornike pozval, naj temu ne nasedejo.

Sarkozyjevo gospodarsko politiko je označil kot nedosledno, nekoherentno in nepravično. Opozoril je, da je v času, ko obrate nabira brezposelnost in ko Franciji grozi recesija, leto 2012 gotovo čas "za novega predsednika, za izbiro nove usode za Francijo", poroča AFP.

Hollande ima po rezultatih javnomnenjskih raziskav s 27 odstotki med Francozi trenutno največ podpore. S 24 odstotki mu sledi Sarkozy, tretje mesto pa pripada kandidatki Nacionalne fronte Marine Le Pen, ki tudi ogroža Sarkozyja.