pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Novo Snowdnovo razkritje: NSA lahko posname in ponovno predvaja vse telefonske pogovore

Deli na:
Novo Snowdnovo razkritje: NSA lahko posname in ponovno predvaja vse telefonske pogovore

Ameriška Agencija za nacionalno varnost ZDA (NSA) lahko posname vsak telefonski pogovor v neimenovani državi in ga ponovno predvaja, je včeraj poročal ameriški Washington Post, ki je s tem objavil zaupno informacijo, ki jo je dobil od nekdanjega analitika NSA Edwarda Snowdna.

Nov v vrsti podatkov o početju ameriških vohunov po mnenju časopisa že prehaja na področje, ki je nekoč veljalo za znanstveno fantastiko. NSA snema vse pogovore vsepovsod ter s pomočjo programov "mystic" in "retro" poseže nazaj v čas za mesec dni in ponovno zavrti vsak pogovor.

Washington Post na prošnjo ameriške vlade ni razkril, v kateri državi je NSA izvedla poskus. Prav tako ni informacije o tem, v katerih drugih državah bo NSA poskusila znova, čeprav seznama najverjetnejših kandidatov ni težko zamisliti. Programa sta se začela leta 2009, neimenovano državo pa so posneli po dolgem in počez leta 2011.

Tiskovna predstavnica Sveta za nacionalno varnost ZDA Caitlin Hayden je časopisu odgovorila, da so nove in nastajajoče grožnje pogosto skrite v velikih in zapletenih sistemih sodobnega globalnega komuniciranja in ZDA morajo zaradi tega zbirati obveščevalne podatke na debelo, da odkrijejo te grožnje.


Snowden že od lanskega poletja spravlja v javnost podatke o vohunskih programih ameriške vlade doma in po svetu. Pred pregonom se skriva na varnem v Rusiji, kjer je dobil azil.

Včeraj se je po video povezavi oglasil udeležencem konference o tehnologiji, oblikovanju in zabavi TED v kanadskem Vancouvru in napovedal še več objav. Zagotovil je, da bo nekaj najpomembnejših odkritij šele prišlo v javnost.

Udeležencem konference je položil na dušo, naj se borijo za svobodo interneta in pravico do zasebnosti. Zavrnil je označevanje z junakom, ampak je dejal, da je šel v javnost, ko je videl, da ameriški obveščevalci s kršenjem zasebnosti pretiravajo čez vsako razumno mejo.

Za objave preko medijev se je odločil, ker je vedel, da bi ga pometli pod preprogo skupaj z informacijami, če bi naredil to, kar mu svetujejo nekateri, to je, da bi šel z vsem skupaj v kongres. Kongresniki so večino programov poznali in jih potrdili.