bencin Svet24.si

Znane so nove cene goriv: So dosegle rekord, ali ...

jasna kuljaj Svet24.si

FOTO: Kje dopustujejo slovenski estradniki?

Jaša jenull Necenzurirano

Kaj bo Jaša Jenull rekel ob izbiri šefa ...

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

dragic Ekipa24.si

Ste videli, slišali? Dragićev govor soigralcem v...

Omar Naber Odkrito.si

Omar Naber - Letos se mu bo zgodilo nekaj ...

Adam Delius Ekipa24.si

Oglasil se je Delius! Tu je novi trener in njegova...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Novi iPad - hitrejši, debelejši, novejši

Deli na:

Ameriški tehnološki velikan Apple je včeraj v skladu s pričakovanji na posebnem medijskem dogodku v San Franciscu predstavil novo različico po vsem svetu priljubljenega tabličnega računalnika ipad. Poleg tega je predstavil še vrsto drugih novosti, poročajo tuje tiskovne agencije.

Novi ipad, gre že za tretjo različico, v skladu z ugibanji premore zaslon z višjo resolucijo (2084x1536 retina), zmogljivejši, dvojedrni procesor A5X s sicer štirijedrno grafiko, kamero s petimi megapiksli in možnost snemanja video posnetkov v visoki ločljivosti (HD).

Pri tem velja omeniti, da se je v tehnološki javnosti že razvnela tudi razprava o tem, kako se pravzaprav uradno imenuje novi ipad. Pred predstavitvijo se ga je namreč neuradno naslavljalo kot ipad 3, medtem ko Apple danes o njem govori le kot o novem ipadu oziroma le ipadu.

Novi ipad bo sicer debelejši kot ipad 2, saj bo njegova debelina znašala 9,4 milimetra, medtem ko pri ipadu 2 znaša 8,8 milimetra. Poleg tega bo tudi težji, njegova teža bo v primerjavi z ipadom 2 porasla z 0,6 na 0,65 kilograma. Baterija naj bi zdržala do 10 ur brskanja po spletu ali predvajanja vsebin.

Apple je predstavil tudi vrsto aplikacij za ipad, med drugim za obdelavo in urejanje fotografij iPhoto, za urejanje video posnetkov iMovie in za urejanje besedil Pages. Več informacij je na voljo na povezavi http://www.apple.com/ipad/.

Nove ipade, nekateri modeli bodo podpirali tudi mobilna omrežja četrte generacije po tehnologiji LTE, bodo v ZDA, Kanadi, Veliki Britaniji, Franciji, Nemčiji in še nekaterih državah začeli prodajati 16. marca. Nov val držav, v tem naj bi bila tudi Slovenija, bo sledil 23. marca.

Novi ipadi bodo na voljo po isti ceni kot predhodni modeli, katerih cene se začnejo pri 499 dolarjih. Pač pa se bodo medtem znižale cene ipadov 2, poročajo agencije.


Prvi ipad je Apple predstavil leta 2010, lani je sledil ipad 2. Doslej je po vsem svetu prodal že 55 milijonov ipadov, samo v letošnjem letu pa naj bi jih po napovedih analitske hiše IMS Research 70 milijonov. S tem naj bi svoj tržni delež povečal z 62 na 70 odstotkov.

Apple je z ipadi povzročil pravi razcvet trga tabličnih računalnikov, ki so korenito premešali karte na celotnem računalniškem trgu nasploh, hkrati pa še vedno močno vodijo pred sicer številnimi konkurenčnimi tablicami.

V letu 2011 je Apple prodal 40,5 milijona ipadov in s tem zasedel 62-odstoten tržni delež. S 6,1 milijona prodanimi tablicami in devetodstotnim deležem je sledil južnokorejski Samsung Elelctronics.

Za njima so ameriški Amazon (3,9 milijona, šest odstotkov), ameriški Barnes & Noble (3,3 milijona, pet odstotkov) in tajvanski Asustek Computer (2,1 milijona, trije odstotki), kažejo podatki analitske hiše IHS iSuppli.

Družba, ki jo po smrti legendarnega soustanovitelja in prvega moža Appla Steva Jobsa vodi Tim Cook, je obenem predstavila tudi novo različico naprave apple TV, ki omogoča predvajanje filmov, televizijskih oddaja in drugih vsebin z interneta na televizorjih. Prvo različico je predstavila leta 2007.

Poleg tega so v Applu napovedali, da bodo uporabnikom začeli omogočati, da v njihovo oblačno storitev za shranjevanje vsebin iCloud shranjujejo tudi filme. Doslej so že lahko shranjevali fotografije, glasbo in dokumente.

V podjetju so tudi pojasnili, da je v njihovi spletni trgovini z aplikacijami za mobilnike na voljo 585.000 aplikacij, pri čemer jih je več kot 200.000 razvitih prav za ipade. App Store je sicer doslej zabeležila že 25 milijard prenosov aplikacij.