Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kar 32 evropskih mest kandidira za izvedbo Evropskega nogometnega prvenstva 2020

Deli na:
Kar 32 evropskih mest kandidira za izvedbo Evropskega nogometnega prvenstva 2020

Foto: Reuters

Evropska nogometna zveza je danes na strateškem sestanku v Dubrovniku predstavila nekaj sprememb v evropskih pokalih, predstavila prejete kandidature za organizacijo evropskega prvenstva 2020 in potrdila tekmovanje Gibraltarja. Na srečanju s predsednikom Michelom Platinijem so bili prisotni tudi slovenski delegati.

V Dubrovniku so se te dni na strateškem sestanku z vodstvom Uefe mudili vsi predsedniki in generalni sekretarji evropskih nogometnih zvez. Sestanka sta se udeležila tudi predsednik NZS Aleksander Čeferin in generalni sekretar Aleš Zavrl.

Strateški sestanki vodstva Uefe z vodstvi evropskih nogometnih zvez so oblika redne komunikacije Uefe in zvez, po sestanku pa je sledila še seja izvršnega odbora. Na sestanku so se predstavniki dotaknili širokega spektra tem, pomembnih za nadaljnji nemoten razvoj nogometa. Tako so prisotni odprli vprašanja o formatu prihajajočih kvalifikacij A reprezentanc za svetovna in evropska prvenstvo od leta 2018 naprej, pa o centraliziranju marketinških in medijskih pravic. Veliko je bilo tudi govora o tekmovanju mladih reprezentanc (U-21), od formata kvalifikacij do števila udeležencev zaključnega turnirja.


Prisotni so se dotaknili tudi procesa reform na ravni Svetovne nogometne zveze (Fifa), pa sodelovanja z drugimi konfederacijami in neevropskimi nogometnimi zvezami. Na dnevnem redu je bilo tako svetovno prvenstvo 2022 v Katarju, kakor tudi različna vprašanja o prestopnih rokih in prestopnih dejavnostih. Zaenkrat se delegati še niso uspeli dogovoriti, v katerem terminu bo potekalo omenjeno SP 2022. Mnogi se še vedno namreč zavzemajo, da bi prvenstvo zaradi visokih temperatur potekalo pozimi. Bržkone naj tudi sestanek Fife 3. in 4. oktobra še ne bo dal odgovora, v katerem letnem času prvenstvo bo.

Je pa Uefa na zasedanju sprejela nekaj sprememb v evropskih klubskih tekmovanjih. Od leta 2015 poraženci nacionalni pokalnih tekmovanj, če bo zmagovalec igral v ligi prvakov, ne bodo več avtomatično dobili mesta v evropski ligi. Doslej so poraženci v pokalnih tekmovanjih avtomatično dobili mesto v evropski ligi. Po letu 2015 bo mesto v evropskem drugoligaškem klubskem tekmovanju, če bo pokalni prvak že uvrščen v elitnejšo ligo prvakov, dobilo prvo moštvo v državnem prvenstvu, ki si ne bo zagotovilo mesta v Evropi. V evropskih pokalih pa bodo že v naslednji sezoni tekmovale ekipe iz Gibraltarja, ki je nova članica Evropske nogometne zveze.

Uefa je danes še sporočila, da se je za izvedbo evropskega prvenstva leta 2020, ki bo prvič potekalo po novem sistemu v več mestih, do roka prijavilo 32 nacionalnih zvez z enim ali več mesti. Med temi kandidati bo Uefa čez leto dni izbrala 13 prirediteljev, ki bodo gostili tekmovanje. Za EP 2020 so se prijavili Armenija z Erevanom, Azerbajdžan z Bakujem, Belorusija z Minskom, Belgija z Brusljem, Bolgarija s Sofijo, Češka s Prago, Danska s Koebenhavnom, Anglija z Londonom, Finska s Helsinkimi, Francija z Lyonom, Makedonija s Skopjem, Nemčija z Münchnom, Grčija z Atenami, Madžarska z Budimpešto, Izrael z Jeruzalemom, Italija (za zdaj sta kandidata Rim in Milano), Kazahstan z Astano, Nizozemska z Amsterdamom, Poljska (Varšava in Chorzow), Portugalska (Lizbona, Porto), Irska z Dublinom, Romunija z Bukarešto, Rusija s St. Peterburgom, Škotska z Glasgowom, Srbija z Beogradom, Hrvaška z Zagrebom, Španija (Madrid, Barcelona, Bilbao, Valencia), Švedska s Solno, Švica z Baslom, Turčija s Carigradom, Ukrajina (Kijev, Donjeck) in Wales s Cardiffom.