900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nova Zelandija po pokolu v Christchurchu prepoveduje polavtomatske puške

Deli na:
Nova Zelandija po pokolu v Christchurchu prepoveduje polavtomatske puške

AR-15 je nastala iz vojaške puške M-16, ki so jo izdelali leta 1958. - Foto: Youtube

Premierka Nove Zelandije Jacinda Ardern je v sredo napovedala prepoved polavtomatskega orožja in polavtomatskih pušk vojaškega stila, ki jih je mogoče enostavno predelati v avtomatske puške. V sredo so medtem potekali pogrebi prvih od skupno 50 žrtev petkovega napada desničarskega skrajneža na dve mošeji v Christchurchu.

"Naša zgodovina se je 15. marca spremenila za vedno in spremenili se bodo tudi naši zakoni. Prepovedano bo vse polavtomatsko orožje, kakršno je bilo uporabljeno v napadu 15. marca," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala premierka in napovedala, da bodo potrebne zakone potrdili do 11. aprila.

Desničarski skrajnež iz Avstralije je v petek napadel dve mošeji v Christchurchu in ubil 50 ljudi, med njimi tudi otroke. V bolnišnicah je še vedno 29 ranjenih, od tega osem na intenzivni negi. Obtoženi morilec je v svojem manifestu izražal sovraštvo do migrantov, beguncev in priseljencev ter hvalil politike, kot je ameriški predsednik Donald Trump.

Napad naj bi izvedel iz maščevanja muslimanom za teroristične napade. 28-letnika so za zdaj obtožili enega samega umora in ostaja v zaporu do 5. aprila, ko bo moral spet pred sodišče in bodo obtožnico verjetno razširili. Policija je danes sicer priznala, da se je pri pripravi obtožnice zgodila napaka in da je človek, čigar umora je obtožen napadalec, še živ. "Zaradi napake je v obtožnici napačno ime žrtve," je za AFP dejal tiskovni predstavnik policije.

Premierka Nove Zelandije je napovedala, da bodo po prepovedi uvedli program odkupa orožja, podobno kot je to storila Avstralija po pokolu leta 1996 v Port Arthurju, kjer je umrlo 35 ljudi.

Nova Zelandija ima manj kot pet milijonov prebivalcev in okoli 1,5 milijona kosov orožja, od tega 13.500 polavtomatskih pušk vojaškega stila, ki jih je mogoče predelati v avtomatske. Prepovedani bodo tudi sestavni deli za orožje, s katerimi je mogoče predelati polavtomatske puške v avtomatske, in nabojniki velike kapacitete.



Zakon bo dovoljeval določene izjeme za kmete, ki se spopadajo s škodljivci in divjimi živalmi. "Trdno verjamem, da bo večina zakonitih lastnikov orožja razumela, da so ti ukrepi v nacionalnem interesu in bodo sprejeli spremembe," je dejala premierka.

Pokol je močno prizadel celotno državo, ki izraža solidarnost z napadeno muslimansko skupnostjo. Napadeni mošeji Al Noor in Linwood bosta v petek odprti za molitev in premierka je naznanila, da bodo petkov muslimanski poziv k molitvi prenašali po celi državi. Žrtev se bodo spomnili z dvema minutama molka.

Medtem pa mošeje po vsej Novi Zelandiji pred morebitnimi novimi napadi varujejo okrepljene policijske sile.

Policija je danes sporočila, da so identificirali vseh 50 žrtev napada in da sorodniki lahko prevzamejo njihove posmrtne ostanke. V procesu identifikacije je po poročanju tujih tiskovnih agencij sodelovalo več kot 120 ljudi, med njimi policisti, sodnomedicinski izvedenci in zobozdravniki. Številni svojci žrtev so izrazili nezadovoljstvo zaradi čakanja na identifikacijo, saj zaradi tega svojih najdražjih niso mogli pokopati v 24 urah, kot določa islam.

Pogrebi žrtev, ki so se začeli v sredo, se bodo nadaljevali danes, v petek pa bodo pripravili množičen pogreb za več žrtev.