GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nova zastrupitev z novičokom na Otoku

Deli na:
Nova zastrupitev z novičokom na Otoku

Grob Skripalove soproge, kjer so forenziki tudi iskali sledi strupa. - Foto: Reuters

Britanska policija je sporočila, da je bil britanski par v angleški vasi Amesbury izpostavljen živčnemu strupu novičok. Gre za isto vrsto strupa, s katerim so letos marca v bližnjem mestu Salisbury zastrupili bivšega ruskega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčerko Julijo. Charlie Rowley in Dawn Sturges sta v kritičnem stanju.

Policija je v sredo zvečer objavila, da so testi v laboratoriju Porton Down potrdili, da gre za novičok, ki naj bi ga po navedbah Velike Britanije izdelovali v nekdanji Sovjetski zvezi. Dvojico so našli minulo soboto nezavestna v neki hiši v vasi Amesbury, nekaj več kot 10 kilometrov oddaljeni od Salisburyja. Sprva so domnevali, da je šlo za predoziranje z drogami.

"Gre za isti živčni strup. Ali gre za isto serijo, bodo ugotovili znanstveniki," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal vodja britanskih protiterorističnih enot, ki vodijo preiskavo primera, Neil Basu. Dodal je, da je prednostna naloga preiskovalcev, da ugotovijo, kako je par prišel v stik s tem živčnim strupom.

Vodja britanskih protiterorističnih enot je še povedal, da ni dokaza, da bi bila dvojica namerno zastrupljena. Prav tako po njegovih navedbah ni dokaza, da sta zastrupljena nedavno obiskala katero območje, kjer sta se zastrupila Skripala. Kot je dodal, bo vrsta preiskav pokazala, ali sta primera povezana. Ob tem je poudaril, da ni velikega zdravstvenega tveganja za javnost. "Prepričani smo, da bi v primeru, da je bil še kdo izpostavljen tako visoki ravni živčnega strupa, že kazal simptome," je še dodal.


Policija je za javnost zaprla pet krajev, ki jih je dvojica obiskala pred zastrupitvijo - park, zavetišče za brezdomce, lekarno, cerkev in hišo v Amesburyju. Ob tem je tiste, ki so v petek ali soboto obiskali katerega od teh krajev, pozvala, naj operejo svoja oblačila ter očistijo svoje osebne predmete. Poleg tega je javnost pozvala še, naj ohrani mirno kri, za pomoč in svetovanje zaskrbljenim prebivalcem pa je vzpostavila tudi dve krizni telefonski liniji.

Britanski notranji minister Sajid Javid je za danes zaradi novega primera zastrupitve z živčnim strupom sklical krizni sestanek vladnega kabineta. Tiskovna predstavnica premierke Therese May je povedala, da je Mayeva "redno obveščena" o trenutnih razmerah.

Zaradi zastrupitve z živčnim strupom novičok se je v soboto zjutraj v vasi Amesbury naprej zgrudila 44-ženska, nekaj ur kasneje pa je zbolel še 45-letni moški. Za oba so domnevali, da gre za predoziranje z drogami in jo odpeljali na zdravljenje v bolnišnico v Salisburyju, kjer sta se zaradi zastrupitve z istim živčnim strupom zdravila tudi Skripalova. Osebje bolnišnice je njune vzorce "zaradi zaskrbljujočih simptomov" nato poslalo na analizo v laboratorij Porton Down, kjer so potrdili, da gre za zastrupitev z novičokom.

Z istim živčnim strupom sta bila pred nekaj meseci zastrupljena tudi nekdanji ruski dvojni agent Sergej Skripal in njegova hčerka. Nezavestna so ju našli na klopi v Salisburyju 4. marca letos. Britanski strokovnjaki so ugotovili, da je bila v napadu uporabljena "zelo majhna količina" strupa iz družine novičok v tekoči obliki. Izvora strupa sicer niso potrdili. Največjo koncentracijo strupa so našli na kljuki hiše Skripala v Salisburyju, nevarne koncentracije strupa pa so našli tudi na več krajih v mestu. Njuna zastrupitev je sprožila veliko diplomatsko krizo med Rusijo in zahodnimi državami. Kremelj sicer odločno zanika vsakršno vpletenost in trdi, da bi lahko v napadu uporabljeni strup novičok prišel iz laboratorijev v Veliki Britaniji ali več drugih držav.