Laura Winham Svet24.si

Laura od sveta pozabljena tri leta mrtva ležala v...

love-island1 Svet24.si

Za 13 milijonov evrov lahko kupite del znamenitega...

sds, janez janša, Necenzurirano

To je slovenski Watergate. Kaj bomo zdaj? ...

bobnar golob bobo Reporter.si

Tatjana Bobnar ni šla v Tacen: v pisarni na ...

adam delius Ekipa24.si

Olimpija zahteva 2,5 milijona evrov za mladeniča,...

poroka na prvi pogled vstopna Njena.si

Tekmovali sta v dveh šovih, zdaj se bosta ...

cristiano ronaldo al nassr pm Ekipa24.si

Za to mu plačajo 200 milijonov? Noro, kakšno ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nova teorija zarote: tako naj bi se želeli demokrati sami znebiti Bidna

Deli na:
Nova teorija zarote: tako naj bi se želeli demokrati sami znebiti Bidna

Ameriški predsednik Joe Biden - Foto: Facebook/POTUS

Po aferi z zaupnimi dokumenti, ki so jih odkrili pri Joeju Bidnu, so republikanci začeli širiti teorijo, da gre za naklep demokratov, da bi Bidnu preprečili vnovično kandidaturo za predsednika ZDA. Med glasnejšimi je kongresnik Matt Gaetz, ki je z nekaj drugimi zavlačeval potrditev Kevina McCarthyja na položaj predsednika predstavniškega doma.

Gaetz je televiziji Fox News ponudil teorijo, da je škandal preveč ugoden za republikance, in sumi, da gre za demokratsko zaroto proti 80-letnemu Bidnu, da ne bi več kandidiral za predsednika. Teorija se je med republikanci prijela in med drugim jo širi še nekdanji odvetnik bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa, Rudy Giuliani, prevzeli pa so jo tudi komentatorji televizije Fox News.

"Obstaja občutek, da demokrati odstranjujejo Bidna. Ne vem, če je to res, ne vem pa niti, če to ni res," je izjavil Gaetz. "To se dogaja v času, ko se Biden pripravlja na odločitev o novi predsedniški kandidaturi," je teorijo povezal kongresnik iz Floride.


Trumpova snaha Lara Trump je medtem menila, da za objavami dokumentov stoji Obama. Prepričalo jo je to, da Bidna in predstavnikov njegove vlade ne zaslišujejo ostro le konservativni novinarji ampak tudi vsi ostali.

Pravosodno ministrstvo ZDA od lani preiskuje Trumpa, ker je ob odhodu s položaja s seboj odnesel več škatel zaupnih dokumentov in jih ni hotel vrniti. Bidnovi odvetniki so nato novembra lani v Bidnovi pisarni in hiši odkrili zaupne dokumente iz časa, ko je bil še podpredsednik v vladi Baracka Obame.

Bela hiša ne zna pojasniti, zakaj so z objavo odkritja čakali do januarja, ko se je zgodba najprej pojavila v medijih. Ne zna pojasniti niti razdrobljenih objav odkritij, ki so znana od lanskega novembra, republikanci pa lahko sedaj trdijo, da je Biden podobno neodgovoren kot Trump, ki ga s političnega vidika skorajda ne more doleteti hujša kazen kot Bidna.