stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nova izdaja Hitlerjevega Mojega boja že knjižna uspešnica

Deli na:
Nova izdaja Hitlerjevega Mojega boja že knjižna uspešnica

Foto: Arhiv Reporterja

Nova izdaja Hitlerjevega Mojega boja (Mein Kampf) s kritičnimi opombami, ki je na police nemških knjigarn prišla na začetku januarja, je postala knjižna uspešnica. Doslej so namreč prodali okoli 24.000 izvodov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Trenutno v knjigarne prihaja že tretji ponatis.

Münchenski Inštitut za sodobno zgodovino (IfZ), ki je izdal novo verzijo Mojega boja, je sporočil, da povpraševanje ne pojenja.

IfZ je knjigo v dveh zvezkih tiskal v lastni založbi, zaradi stroškov pa je natisnil zgolj omejeno število izvodov. A je bilo že takoj jasno, da 4000 izvodov, kolikor so jih prvotno natisnili, ne bo dovolj. Že pred začetkom prodaje je IfZ namreč prejel 15.000 prednaročil.

Zloglasna knjiga, ki je bila nekakšen manifest Hitlerjeve nacistične Nemčije, je sicer opremljena s komentarji, ki jih je napisala skupina avtorjev pod vodstvom zgodovinarja Christiana Hartmanna.

Moj boj se je na policah nemških knjigarn znova pojavil, potem ko so s 1. januarjem potekle avtorske pravice za knjigo, ki jo je Hitler spisal med prestajanjem zaporne kazni v letih 1923 in 1924. Prvič je izšel leta 1925.

Avtorske pravice za Moj boj je leta 1945 dobila nemška južna zvezna dežela Bavarska, ki je v skladu z odločitvijo zavezniških sil prevzela nadzor nad največjo nacistično založniško hišo.

Kar 70 let nato bavarske oblasti ponatisa Mojega boja niso dovolile, in sicer iz spoštovanja do žrtev nacističnega nasilja ter z argumentom preprečevanja podpihovanja sovraštva. S 1. januarjem pa Bavarska ponatisov te knjige in njenih prevodov ni več mogla ustaviti, saj so te pravice prešle v roke javnosti.

V Nemčiji še vedno v veljavi ostaja prepoved golega besedila, za kar je zagrožen tudi kazenski pregon zaradi spodbujanja rasnega sovraštva.