Revija Reporter
Svet

Nova italijanska vlada, nov režim na morju: Salvini preprečil pristanek ladje s 630 migranti

STA

11. jun. 2018 12:47 Osveženo: 15:50 / 11. 6. 2018

Deli na:

Ladja Aquarius organizacije SOS Mediterranee.

Profimedia

Ladja francoske podružnice humanitarne organizacije SOS Mediterranee je v soboto ponoči v šestih reševalnih akcijah iz Sredozemskega morja rešila okoli 630 pribežnikov. Ladja Aquarius je odtlej obtičala med Malto in Italijo, saj nobena država ne dovoli njenega vplutja.

Kot je dane sporočila humanitarna organizacija, je njena ladja Aquarius v soboto iz morja rešila okoli 630 pribežnikov, od tega 123 mladoletnih oseb brez spremstva, 11 majhnih otrok in sedem nosečnic, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Novi italijanski notranji minister Matteo Salvini je bil v skupni izjavi z ministrom za infrastrukturo in transport Danilom Toninellijem ponovno oster do Malte, češ da "ne more nadaljevati z ignoranco, ko pride do spoštovanja praks mednarodnih konvencij o zaščiti človeških življenj".

"Zato pozivamo vlado v Valetti, naj sprejme Aquarius in s tem nudi prvo pomoč migrantom na krovu," je še dejal.

Malta se je na te pozive odzvala, da je malteški premier Joseph Muscat že govoril z italijanskim premierjem Giuseppejem Contejem in poudaril, "da Malta deluje povsem skladno s svojimi mednarodnimi obveznostmi". Kot so še dejali v Valetti, "Malta tako ne bo sprejela omenjenega plovila v svoja pristanišča".

Italija je na pomoč migrantom odposlala dve patruljni ladji z zdravniki, ki so "pripravljeni posredovati in zagotoviti zdravje vseh na krovu Aquariusa, če bo to potrebno", je povedal Conte.

Aquarius je obtičala 35 navtičnih milj od italijanske obale ter 27 navtičnih milj od Malte, saj je italijanski center za pomorsko reševanje kapitanu naročil, naj tukaj počaka na nadaljnja navodila, je na Twitterju zapisala humanitarna organizacija.

Diplomatski odnosi so se med Italijo in Malto zaostrili že konec minulega tedna, ko je Malta odklonila pomoč ladji s 119 rešenimi migranti na krovu, zato je morala ladja, ki je posredovala, vpluti v italijansko pristanišče.